Zlatnik 20 pesos Meksiko

Zlatnik 20 pesos Meksiko, zlatna kovanica

U razdoblju dva različita režima – Republike na čelu s Benitom Juarezom, te potom diktature Porfirija Diaza – u Meksiku je bio kovan zlatnik 20 pesos Meksiko. Slični zlatnici, osim u nominali od 20 pezosa, proizvodili su se u nominalama od 1 pezosa, 2 i pol pezosa, 5 pezosa i 10 pezosa.

Cijena: 9.769,04 kuna ili 1.298,08 eura

Nakon francuske invervencije u Meksiku i šestogodišnje vladavine imperatora Maximiliana, 1867. godine vlast preuzima Benito Juarez, poznati liberalni političar koji se u meksičkoj politici pojavljuje još sredinom stoljeća. Juarez uspostavlja republikanski sustav vladavine, te temeljito sekularizira državu. Juarez u Meksiku ostaje na vlasti sve do smrti 1872. godine. Nakon njega vlast je preuzeo diktator Porfirije Diaz koji je Meksikom vladao idućih tri i pol desetljeća.

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan diljem svijeta, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 20 pesos Meksiko

Heraldički motiv s meksičkoga grba – orao koji stoji na kaktusu i u kljunu drži zmiju – nalazi se u središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 20 pesos Meksiko. Grb je s donje strane uokviren vijencem od hrastovih i maslinovih grana. Pri dnu je utisnuta godina izdanja, a kružno iznad orla ispisan je tekst “REPUBLICA MEXICANA”.

U središtu reversa (naličja) također je prisutno nekoliko lationameričkih heraldičkih motiva. Frigijska kapa na kojoj je ispisana riječ “LIBERTAD” te stilizirano sunce u pozadini nalazi se u gornjoj polovici reversa. U donjem dijelu prikazani su vaga kao simbol pravde, mač kao simbol moći, te svitak papra na kojemu je ispisana riječ “LEY”. Polukružno oko središnjeg motiva reversa ispisana je nominala kovanice “VEINTE PESOS” (“deset pezosa”), te oznaka čistoće zlata od kojega je kovanica načinjena “875”. Lijevo od nominale utisnuta je kovnička oznaka “Do P”, “Mo M”, “Ho R” itd.

Zlatnik 20 pesos Meksiko prvi put je kovan 1870. godine u desetak različitih kovnica, dok je zadnje izdanje s ovim dizajnom bilo proizvedeno 1905. godine.