Zlatnik 100 leke, Albanija

Zlatnik 100 leke, Albanija

U jeku komunističke vladavine nad Albanijom, albanska je središnja banka u optjecaj pustila zlatnik 100 leke sa socijalističkim motivima. Zlatnik je kovan u razdoblju od 1968. do 1970. godine, a ukupna mu je naklada bila oko četiri tisuće primjeraka.

Cijena: 0,00 kuna ili 899,72 eura

Samo godinu dana prije pojavljivanja ovog zlatnika u optjecaju, albanske su vlasti na čelu s Enverom Hoxhom Albaniju proglasila prvom ateističkom državom svijeta. Zbog toga su i motivi na svim albanskim zlatnim i srebrnim kovanicama imali isključivo nacionalne mitološke i komunističke motive. Zlatnik 100 leke u tome nije bio izuzetak.

Posjedujete li zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi na otkup? Ili pak samo želite obaviti procjenu vrijednosti zlatnika? Svakako nas kontaktirajte i obratite nam se za ponudu ili procjenu. Naši stručnjaci procijenit će vaš zlatnik i dat će vam najbolju cijenu. Procjenu i otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu. Po posebnom dogovoru, otkup i isplatu možemo obaviti u mjestima diljem regije.

Opis kovanice zlatnik 100 leke

Avers zlatnika od 100 albanskih leka sadrži lik djevojke koja sa stabljike vinove loze odvaja zreli grozd. Djevojka je odjevena u tradicionalnu albansku narodnu nošnju, a maramom ima vezanu kosu. U pozadini središnjeg motiva aversa (lica) kovanice prikazane su planine, te električni stup kao simbol elektrifikacije Albanije. Polukružno u gornji rub aversa ispisan je naziv zemlje izdavateljice zlatnika na albanskom i engleskom jeziku “SHQIPERI ALBANIA”. Pri dnu aversa navedena je godina izdanja pokraj koje su lijevo i desno utisnute dvije maslinove grančice.

Grb Narodne Republike Albanije nalazi se prominentno smješten na reversu (naličju) kovanice zlatnik 100 leke, koji sadrži dvoglavoga orla okruženog žitnim klasjem i petokrakom zvijezdom na vrhu.  Lijevo i desno od grba polukružno je utisnuto ukupno osam zvijezda uz rub reversa. Pri dnu je navedena nominala “100 LEKE”. Desno od nominale utisnuta je sitna ovalna kovnička oznaka s podatkom o čistoći zlata od kojega je kovanica izrađena.