Zlatnik 100 francs Anđeo, Francuska

Zlatnik 100 francs Anđeo, Francuska

Popularni dizajn francuskoga zlatnika poznat i kao “Anđeo” nalazi se na na seriji zlatnika nominale 20 francuskih franaka, no isti je dizajn primijenjen i na kovanici veće nominale – zlatnik 100 francs Anđeo. Kovan u razdoblju od 1878. do 1914. godine, ovaje zlatnik bio službeno sredstvo plaćanja u Francuskoj za trgovanje vrednijim proizvodima i uslugama. Isti je dizajn primjenjivan i na francuskim zlatnicima nominale 50 franaka iz tog vremena.

Cijena: 0,00 kuna ili 1.556,03 eura

Ako posjedujete zlatnik 100 francs Anđeo ili pak bilo koji drugi zlatnik iste serije, a koji želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci obavit će besplatnu procjenu zlatnika putem interneta, ukoliko nam pošaljete dovoljno podataka o kovanici. Otkup zlatnika i novčana isplata obavlja se u našem središnjem uredu. Utvrdimo li da vaš zlatnik ima dodatnu numizmatičku vrijednost, možete ga putem nas ponuditi na aukcijsku prodaju putem neke od uglednih europskih i svjetskih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Nakon propasti Drugog francuskog imperija, iz optjecaja su bili povučeni zlatnici kovani do 1870. godine, a koji su sadržavali lik omraženog imperatora Napoleona III.

Zajedno s uspostavljanjem Treće Republike na novim se su optjecajnim kovanicama pojavili i novi motivi. To su bili nacionalni simboli po kojima je Republika nastojala biti prepoznatljiva. Uz već poznatog pijetla, te moto “Sloboda, jednakost, bratstvo”, na kovanicama su se našli i neki novi simboli. Anđeo koji ispisuje ustav Treće Republike, te žitni snop (faces) koji simbolizira snagu ostvarenu nacionalnim jedinstvom.

Opis numizmatika zlatnik 100 francs Anđeo.

U središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 100 francs Anđeo nalazi se nagi lik s krilima koji personificira slobodnu volju Francuza da svoju državu putem republikanskog ustava uspostave na novim, pravednijim temeljima. Polukružno iznad središnjeg motiva aversa ispisana je zemlja izdavateljica zlatnika “Republique Francaise”.

Revers (naličje) zlatnika prilično je jednostavno. Nominala “100 FRANCS” zajedno s godinom izdanja utisnuta je u središte vijenca ispletenog od hrastovih grana. Kružno između vijenca i ruba kovanice naveden je moto “Liberté, Égalité, Fraternité”, dok se pri dnu nalazi kovnička oznaka “A”.

Postoje dvije inačice numizmatika zlatnik 100 francs Anđeo koji se razlikuju po tekstu ispisanom na obodu. Zlatnici kovani u razdoblju od 1876. do 1906. godine na obodu imaju ispisan tekst “DIEU PROTEGE LA FRANCE”. Od 1907. do 1904. godine obodni je tekst promijenjen u “LIBERTE EGALITE FRATERNITE”.

Zlatnici nominale 100 franaka u pravilu su bili kovani u godišnoj nakladi između 10 tisuća i 40 tisuća primjeraka. Osobito vrijedna godina jest 1914, kada je iskovano svega nešto manje od 1300 komada. Također je vrijedno dokazno (proof) izdanje iz 1878. godine, koje je proizvedeno u svega trideset primjeraka. Obično izdanje iz 1878. godine nema znatnu numizmatičku vrijednost.