Zlatnik 5 rublei Dvoglavi orao, Carska Rusija

Numizmatika, zlatnik 5 rublei dvoglavi orao, Carska Rusija, zlatna kovanica

Prije nego što je Rusija pristupila Latinskoj monetarnoj uniji, te svoje zlatnike od 5 rubalja počela kovati u skladu sa latinskim standardom, u Rusiji se gotovo sedam desetljeća proizvodio zlatnik 5 rublei Dvoglavi orao čiste mase zlata 0.1929 unci, ukupne mase 6,544 grama i čistoće zlata 917 tisućinki, odnosno 22 karata, što je bio oko jedne desetine grama čistoga zlata više nego kovanice usporedive mase latinskoga standarda.

Na kovanicama se nisu pojavljivali portreti ruskih vladara, nego heraldički motivi karakteristični za Rusiju.

Cijena: 2.285,01 kuna ili 303,45 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik nominale 5 rublja ili pak bilo koji drugi ruski ili europski zlatnik, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis kovanice zlatnik 5 rublei Dvoglavi orao, Carska Rusija

Dvoglavi orao raširenih krila s krunom ponad dvaju glava uobičajeni je motiv na aversu (licu) ruskih zlatnih kovanica od 5 rubalja još od prve polovice 19. stoljeća. Prva takva standardizirane mase i čistoće zlata pojavila se u optjecaju 1817. godine, a zadnje izdanje prije preuzimanja latinskoga standarda proizvedeno je 1885. godine.  Orao u desnm kandžama drži carsko žezlo, a u lijevoj vladarsku bulu. Lijevo desno od orlova repa utisnuta je kovnička oznaka.

Na reversu (naličju) kovanice jednostavnim je slovima u središtu ispisana nominala “5 рублей” (5 rublei), a odmah ispod ornament koji nominalu odvaja od godine izdanja. Ispod godine, ćirilicom je utisnuta je kovnička oznaka. Tekst s podacima u središtu kovanice nalaze se u istočkanoj kružnici. Uz obod kovanice i na kružnici ispisan je podatak o čistoći zlata od kojega je zlatnik izrađen, dakako, ruskom ćirilicom: “Чистаго золота 1 золотникъ 39 долей” ili “Čistago zolota 1 zolotnik 39 dolei”. U prijevodu na hrvatski: “Zlatnik čistoće zlata 39 dijelova”.

Dizajn numizmatika zlatnik 5 rublei Dvoglavi orao kao na slici u optjecaj je prvi put pušten 1859. goine u 3 milijuna i 900 tisuća primjeraka. Sve do zadnjega izdanja, naklada ove kovanice rijetko je koje godine bila ispod tog broja. Najnakladnije godine su 1879., kada je proizvedeno 7 milijuna i 225 tisuća primjeraka, te 1863. godina, kada je iskovano 7 milijuna i 200 tisuća komada.