Zlatnik 1000 markkaa Sibelius, Finska

Zlatnik 1000 markkaa Sibelius, Finska

Kompozitoru Jeanu Sibeliusu i njegovu skladateljskom opusu posvećena je kovanica zlatnik 1000 markkaa Sibelius. Taj se glazbeni umjetnik rodio u finskom gradiću Hameenlinni 1865. godine, u vrijeme kada je vojvodstvo Finske bilo pod vlašću ruskoga cara. Njegove su skladbe imale važnu ulogu u formiranju finskoga nacionalnog identiteta. Stoga nije čudno da je finska središnja banka 1999. godine zlatnik 1000 markkaa Sibelius posvetila upravo njemu.

Cijena: 0,00 kuna ili 393,64 eura

Ako posjedujete neki od europskih ili svjetskih zlatnika koje želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci procijenit će vašu kovanicu stručno i pouzdano. Ukoliko pošaljete dovoljno podataka o zlatniku za koji želite procjenu, postoji mogućnost da procjena bude obavljena i putem interneta. Ustanovimo li da zlatnik ima znatnu numizmatičku vrijednost, moguća je prodaja kovanice putem neke od uglednih europskih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Jean Sibelius poznat je diljem svijeta po svojih sedam simfonija, ali i po brojnim drugim glazbenim djelima manjeg formata. Dobar dio svoga studentskog života proveo je u inozemstvu. Studirao je u Beču i Berlinu, a potom je dvije godine živio s obitelji u Italiji. Kao skladatelj bio je aktivan u skandinavskim zemljama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. Svojim je opusom ostvario značajan utjecaj na simfonijske skladatelje u nordijskim zemljama, te zemljama engleskog govornog područja.

Opis numizmatika zlatnik 1000 markkaa Sibelius

Lik finskoga skladatelja u lijevom poluprofilu nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 1000 markkaa Sibelius. Stilizirani krug nalazi se lijevo od Sibeliusova lika. Polukružno uz rub zlatnika ispisane su riječi “FINLANDIA” i “SIBELIUS”.

Središnji motiv na reversu (naličju) zlatnika jest partitura iz jednog od Sibeliusovih djela. Iznad partiture utisnuta je nominalna vrijednost zlatnika s valutom izraženom skraćeno “1000 MK”. Pri dnu reversa navedena je 1999. kao godina izdanja. Kovnička oznaka “P”, “V” ili “M” nalazi se u desnom dijelu reversa.

Zlatnik je izrađen u 25 tisuća primjeraka u dokaznoj tehnici kovanja (proof).