Zlatnik 1000 lirot Independence, Izrael

Zlatnik 1000 lirot independence Israel

Trideset godina nakon utemeljenja Izraela kao neovisne države, središnja banka Izraela izdala je prigodni zlatnik 1000 lirot Independence u povodu izraelskoga državnog jubileja. Osim u formi zlatnika, obljetnica osnivanja izraelske države obilježena je i izdavanjem srebrnjaka nominale 50 lirota.

Cijena: 0,00 kuna ili 546,65 eura

Ako u svome posjedu imate ovaj ili bilo koji drugi europski ili svjetski zlatnik, obratite nam se s povjerenjem. Ponudite zlatnik za otkup, zatražite ponudu. Preuzimanje i isplatu obavljamo u našem središnjem uredu, a uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije.

Opis kovanice zlatnik 1000 lirot Independence

Nominala od 1000 lirota prominentno je ispisana u središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 1000 lirot Independence. Iznad brojke na tri je jezika i pisma – hebrejskom, engleskom i arapskom – ispisano ime države izdavateljice zlatnika (“Israel”). Ispod nominale utisnut je izraelski državni grb, te odmah do njega godina izdanja po gregorijanskom i židovskom kalendaru (1978 i 5738).

Revers (naličje) zlatnika jednostavnoga je dizajna, a sadrži stilizirano stablo masline u čijoj je krošnji hebrejskim jezikom i pismom ispisan tekst koji na našem jeziku glasi “Izraelska trideseta obljetnica”.

Različita izdanja posjeduju različitu kovničku oznaku: Davidovu zvijezdu kod običnog izdanja, te slova “mem” u izdanju dokazne (proof) kakvoće.

Zlatnik dokazne kakvoće ima nazubljen rub.

Izdanje je iskovano u Švicarskoj državnoj kovnici u Bernu u nešto više od 12 tisuća primjeraka. Autor dizajna je Eliezer Weishoff.

Promjer zlatnika: 25 milimetara