1 zlatni denar, Makedonija

1 zlatni denar, Makedonija, zlatna kovanica

Peta godišnjica neovisnosti Republike Makedonije obilježena je izdavanjem numizmatika 1 zlatni denar. Zlatnik je izdala Narodna banka Makedonije 1996. godine.

Cijena: 0,00 kuna ili 741,34 eura

Posjedujete li ovaj makedonski zlatnik ili bilo koju drugu zlatnu kovanicu? Želite li svoju kovanicu ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Naši numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu zlatnika putem interneta ukoliko nam pošaljete dovoljno podataka o kovanici. Otkup zlatnika i isplata novca za otkupljenu kovanicu obavljamo u našem središnjem uredu.

Ukratko o motivu zlatnika

Referendum za neovisnost Makedonije održan je 8. rujna 1991. godine, na kojem se više od 95 posto makedonskih građana izjasnilo za odvajanje od jugoslavenske federacije. Taj je dan u Makedoniji proglašen nacionalnim praznikom. Sedamnaest dana kasnije, višestranački je makedonski parlament Deklaracijom o neovisnosti potvrdio rezultate referenduma, te je i službeno proglasio prekid svih pravnih veza s Jugoslavijom.

Opis numizmatika 1 zlatni denar

Državni grb Socijalističke Republike Makedonije nalazi se u središtu aversa (lica) numizmatika 1 zlatni denar. Grb se sastoji od tradicionalnih socijalističkih simbola – sunca na izlasku, te vijenca od žitnoga klasja sa zvijezdom petorakom na vrhu. Kružno oko motiva ispisano je ime zemlje izdavateljice zlatnika na makedonskoj ćirilici “Republika Makedonija”. Pri dnu su navedeni mjesto i datum izdanja zlatnika, također ispisani ćirilicom: “Skopje, 8. septemvri 1996”. Navedeni datum označava petu obljetnicu održavanja referenduma o neovisnosti Makedonije.

Dvije rode prikazane su na reversu (naličju) zlatnika. Kružno oko središnjeg motiva ćiriličnim je pismom ispisano ime institucije koja je zlatnik izdala: “Narodna banka na Republika Makedonija”. Pri dnu, uz rub reversa, ispisana je nominala “EDEN ZLATEN DENAR”.

Ova je zlatna kovanica proizvedena u kovnici Royal Mint u gradu Llantrisantu u britanskoj pokrajini Wales. Naklada numizmatika 1 zlatni denar bila je tisuću i sto primjeraka. Autor dizajna je makedonska kiparica i medaljarka Biljana Unkovska.

Obod zlatnika: gladak

Promjer zlatnika: 28,5 milimetar