Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija, 1991

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija

Prva obljetnica od održavanja plebiscita građana Republike Slovenije o neovisnosti obilježena je izdavanjem numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija.

Cijena: 0,00 kuna ili 318,80 eura

Ako posjedujete zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija koji biste željeli ponuditi na otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup slovenskih zlatnika, ali i zlatnika iz drugih zemalja Europe i svijeta obavljamo u našem središnjem uredu. Nudimo najpovoljnije cijene, a uz prethodni dogovor, primopredaju i plaćanje, odnosno otkup zlatnika mogue je obaviti i u drugim krajevima regije. Putem interneta možemo za vas obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice, koju ćemo potom potvrditi uvidom u izvornost i očuvanost prilikom otkupa.

Ukratko o zlatniku i motivu

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija pušten je u prodaju 23. prosinca 1990. godine, točno godinu dana nakon što je organiziran referendum na kojem je gotovo devedeset posto svih upisanih slovenskih glasača podržalo zahtjev da Republika Slovenija postane samostalna i neovisna država.

Osim u povodu prve obljetnice plebiscita o slovenskoj neovisnosti, središnja banka Republike Slovenije izdala je i komemorativni zlatnik četiri godine kasnije, u povodu pete obljetnice istog referenduma.

Opis numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija

Na aversu (licu) zlatnika uz gornji je rub polukružno ispisan tekst “PET TISOČ TOLARJEV”, a uz donji je naveden naziv zemlje izdavateljice zlatnika: “REPUBLIKA SLOVENIJA”. U središtu kovanice pomaknuta ulijevo utisnuta je brojčana nominala “5000”, a desno je navedena godina izdanja “1991”.

Revers (naličje) zlatnika sadrži lastavicu raskriljenih krila čiji kljun dotiče stiliziranu spiralu. Kružno oko ptice ispisan je tekst “23. december 1990” i “Samostojna Slovenija”. Pri dnu reversa još je jednom utisnuta brojčana nominala zlatnika “5000” bez oznake valute.

Zlatnik je izdan u dvije varijante koje se razlikuju po poziciji ptice u odnosu na spiralu. Na prvome izdanju spirala je postavljena u donjem dijelu kovanice, te lastavičin kljun dotiče samo njezino središte, dok je u drugom izdanju spirala pomaknuta prema horizontalnoj osi zlatnika, dok se kljun lastavice nalazi izvan središta.

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija iskovan je u Zlatarni Celje u 2000 primjeraka (oba izdanja zajedno). Autor dizajna poznati je slovenski kipar i medaljar Miljenko Licul.

Prmjer zlatnika: 24 milimetara

Obod zlatnika: nazubljen