Zlatnik 20 francs Pijetao

Zlatnik 20 francs Pijetao, Francuska

Zadnja francuska zlatna kovanica nominale 20 franaka izdana prije prvog svjetskog rata bila je zlatnik 20 francs Pijetao. Kovanica je to na kojoj su naglašeni tradicionalni francuski nacionalni motivi – djevojka Marianne, simbol slobode i razuma i Pijetao, simbol nacionalnog ponosa i otpora.

Cijena: 0,00 kuna ili 311,21 eura

Za razliku od djevojke Marianne, koja simbolizira državu, odnosno, Francusku Republiku, pijetao predstavlja Francuze kao naciju. Premda se s Francuzima povezivao još u srednjem vijeku, tek je tijekom Francuske revolucije 1789. godine Pijetao kao simbol u punoj snazi ušao u svijest francuske nacije. On se danas često koristi kao nacionalna maskota Francuza na sportskim natjecanjima, a i neke ga francuske kompanije imaju na svojim zaštitnim znakovima. Pijetao se kao detalj pojavljuje i na zlatnim kovanicama kovanim krajem 19. stoljeća.

Ako u svome vlasništvu imate zlatnik 20 francs Pijetao koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički zanimljiva, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Opis i izdanja kovanice zlatnik 20 francs Pijetao

Na obversu kovanice zlatnik 20 francs Pijetao nalazi se lik djevojke Marianne u ratničkoj opremi i s vijencem od hrastovih grančica na glavi, što predstavlja simbol čvrstoće i postojanosti. Lijevo i desno od djevojčine glave ispisan je naziv zemlje “Republique Française”.

Pijetao u iskoraku, ponosne uzdignute krijeste i kitnjastoga repa, zauzima gotovo cijelu površinu reversa kovanice. Nominala zlatnika “20 Fr” ispisana je lijevo i desno od pijetlovih nogu, a godina izdanja na dnu. Kružno iznad pijetla postavljen je moto Francuske Republike: “Liberté, Égalité, Fraternité”, što u prijevodu s francuskog jezika znači “Sloboda, Jednakost, Bratstvo”.

Zlatnik 20 francs Pijetao kovao se u milijunskim nakladama od 1906. do 1914. godine. Najveći broj primjeraka u jednoj godini, 12 milijuna i 163 tisuće, iskovano je 1913. godine, no ni jedne godine prije i poslije nije proizvedeno manje od pet milijuna primjeraka. Kovanica zlatnik 20 francs Pijetao jedna je od najčešćih francuskih zlatnih numizmatika, budući da su kovanice s utisnutim godinama od 1907. do 1914. kovane u velikim količinama i kasnijih godina.

Zlatnik 20 francs Pijetao zadnji je francuski zlatnik nominale 20 franaka kovan prema specifikaciji Latinske monetarne unije.