Zlatnik 5 pesos Meksiko

Zlatnik 5 pesos Meksiko, zlatna kovanica

Zlatnik 5 pesos Meksiko po nominali je i po specifikacijama srednji od pet zlatnika iz serije koja se proizvodila u drugoj polovici 19. stoljeća u meksičkim kovnicama. Druge četiri zlatne kovanice imale su nominalu od 1 pezosa, 2 i pol pezosa, 10 pezosa i 20 pezosa.

Cijena: 2.541,94 kuna ili 337,01 eura

Dvojica vladara obilježila su meksičku povijest druge polovice 19. stoljeća tijekom kojih je zlatnik 5 pesos Meksiko bio kovan. Prvi od njih bio je ustavni predsjednik obnovljene Republike Meksiko Benito Juarez, koji je na čelu te države bio u čak pet različitih mandata od 1858. do 1872. godine. Druga važna politička ličnost toga doba bio je Porfirio Diaz, meksički general i političar, samoproglašeni predsjednik i diktator Meksika u sedam mandata. Premda na vlast nije došao demokratski, njegovih tri i pol desetljeća vladavine bilo je politički i gospodarski iznimno stabilno razdoblje za Meksikance.

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 5 pesos Meksiko

Na aversu (licu) kovanice zlatnik 5 pesos Meksiko prikazani su heraldički elementi meksičkoga grba: orao koji u kljunu drži zmiju, te jednom nogom stoji na kaktusu. Vijenac od hrastove i maslinove grane – simbola čvrstoće i mira – uokviruje motiv u središtu aversa. Tekst “REPUBLICA MEXICANA” ispisan je polukružno uz gornji rub aversa, a označava državu izdavateljicu zlatnika.

U središtu reversa (naličja) nalaze se simboli pravde i moći: vaga, svitak papira na kojem je ispisana riječ “LEY”, te mač. Iznad njih, utisnuta su dva druga znaka – frigijska kapa na kojoj je ispisana riječ “LIBERTAD” (sloboda) te stilizirano sunce. Uz donji rub kovanice polukružno je ispisana nominala “CINCO PESOS” (pet pezosa). Oznaka čistoće zlata nalazi se ispisana desno od nominale i središnjeg motiva, a ispisana je brojkom “875”, dok je lijevo od nominale utisnuta kovnička oznaka “Go S”, “Do P”, “Do E”, “Zs A”, “Mo M” itd.

Baš kao i zlatnici drugih nominala, zlatnik 5 pesos Meksiko kovan je u razdoblju od 1870. do 1905. godine u desetak različitih meksičkih kovnica.