Kupnja zlatnika

Kupnja zlatnika - dukatPostoji više različitih vrsta zlatnih kovanica koje se razlikuju po namjeni, svrsi proizvodnje i načinu uporabe. Stoga kupnja zlatnika može predstavljati izazov kupcu koji je tek površno upoznat s tim razlikama.

Na sreću, na stranicama Zlatnici.com i Srebrozlato.com možete pronaći sve potrebne informacije o tome koje kovanice odabrati kada se obavlja kupnja zlatnika.

1) Investicijski zlatnici

Najrasprostranjeniji zlatnici koji se proizvode u milijunskim nakladama i masovno prodaju na svjetskome tržištu nazivaju se još i investicijskim zlatnicima. Njihova je najvažnija uloga – očuvanje vrijednosti imovine.

Budući da su široko rasprostranjeni, oni imaju dva važna svojstva:

– lako su i jednostavno prepoznatljivi

– vrijede u pravilu nekoliko postotaka više od vrijednosti zlata od kojega su izrađeni

Na investicijske zlatnike možemo još gledati i kao standardizirane grumenove zlata, precizno definirane veličine, mase i čistoće zlata. Stoga kupnja zlatnika koji imaju investicijsko svojstvo predstavlja ispravan odabir za kupce koji žele biti sigurni da kupuju sigurno i dobro, bez mnogo komplikacija.

2) Numizmatički zlatnici

Zlatnici koji osim vrijednosti čistoga zlata što ga sadrže u sebi imaju zbog svoje rjetkoće još i dodatnu numizmatičku vrijednost nazivaju se još i numizmatički zlatnici.

Kupnja zlatnika s numizmatičkom vrijednošću može se usporediti s investiranjem u umjetnička djela – slike, skulpture, antikne predmete… Osoba koja kupuje numizmatički zlatnik treba imati jasnu predodžbu o tome što kupuje i zašto. Stoga, ako je kupnja zlatnika obavjena stručno, korist od kupnje zacijelo neće izostati.

Kupnja zlatnika i razlika u vrijednosti

Potrebno je naglasiti da je za određivanje dodatne numizmatičke vrijednosti neke zlatne kovanice uvijek potrebno provjeriti podatke o toj kovanici u odgovarajućim uglednim svjetskim katalozima. Naime, nešto što se može učiniti kao numizmatički vrijedan zlatnik ne mora biti ništa više od široko rasprostranjene zlatne kovanice koja je proizvedena u višemilijunskim nakladama.

Primjerice, postoje brojne kovanice koje na sebi imaju utisnute godine izdanja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a proizvode se u neizmijenjenom obliku od odgovarajuće čistoće zlata još i danas. Dakle, premda imaju izgled starinskih zlatnika, oni zapravo predstavljaju suvremene proizvode današnjice, koji su samo naizgled stari.

Obrnuto također vrijedi. U moru povijesnih kovanica koje su široko rasprostranjene , može se naći pojedini primjerak koji je osobito rijedak. U tom pogledu, kovanice su poput dobra vina – ako imate pravu godinu, možete se silno obogatiti. Naime, na svakoj je zlatnoj kovanici utisnuta godina izdanja, pa ako je izdanje osobito rijetko, može biti numizmatički znatno vrednije.