Zlatnik 10 pesos Meksiko

Zlatnik 10 pesos Meksiko, zlatna kovanica

Meksikanci su u desetak različitih kovnica proizvodili zlatnik 10 pesos Meksiko, koristeći pri tome gotovo identičan dizajn kalupa. Zlatne kovanice razlikovale su se samo po kovničkoj oznaci na reversu. Osim u nominali od 10 pezosa, slični zlatnici proizvodili su se u nominalama od 1 pezosa, 2 i pol pezosa, 5 pezosa i 20 pezosa.

Cijena: 5.083,88 kuna ili 674,02 eura

Burna povijesna zbivanja obilježila su drugu polovicu 19. stoljeća u Meksiku. Diktator Porfirio Diaz vlast je preuzeo 1876. godine i idućih je 35 godina vladao nastojeći osuvremeniti sve aspekte društva. U razdoblju njegove vladavine, prosječna godišnja stopa ekonomskog rasta iznosila je 2,3 posto, što je prilično visok postotak za tadašnje svjetske standarde. Meksičko je 1877. godine imalo 11 milijuna stanovnika, a taj broj povećao se do 1910. godine na 15 milijuna.

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje Europe i svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 10 pesos Meksiko

Motiv orla koji u kljunu drži zmiju dok se kandžama drži za kaktus nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik 10 pesos Meksiko. Navedeni motiv predstavlja heraldičke elemente sa službenoga grba države Meksiko. S donje strane, grb je uokviren hrastovom granom (simbolom čvrstoće i postojanosti) te maslinovom granom (simbolom mira) koje su spojene u vijenac. Godina izdanja navedena je na dnu aversa, dok je tekst “REPUBLICA MEXICANA” ispisan polukružno iznad središnjeg motiva.

Stilizirano sunce na koji je položena frigijska kapa – simbol slobode – nalazi se na reversu (naličju) kovanice. Na kapi je ispisana riječ “LIBERTAD”, što španjolskom jeziku znači “sloboda”. Vaga kao simbol pravde, zajedno s mačem kao simbolom moći te svitkom papira na kojemu je ispisana riječ “LEY”, nalazi se u donjem dijelu reversa. Nominala kovanice “DIES PESOS” (“deset pezosa”) ispisana je polukružno uz donji rub kovanice. Odmah do nominale, navedena je oznaka čistoće zlata od kojega je zlatnik izrađen. Brojka “875” znači da kovanica sadrži 875 tisućinki čistoga zlata. Lijevo od nominale ispisana je kovnička oznaka “As L”, “Cn D”, “Do P”, “Ga C” itd.

Prvo izdanje ovoga zlatnika prvi puta je pušteno u optjecaj 1870. godine, dok je zadnje izdanje proizvedeno 1905. godine.