Zlatnik 20 lei Carol I Regeal Romaniei

Zlatnik 20 lei Carol I, Rumunjska, numizmatika, zlatna kovanica

Princ iz dinastije Hohenzollern-Sigmaringen, koji je Rumunjskom vladao najprije kao princ, a zatim i kao kralj od 1866. do 1914. nalazi se na kovanici zlatnik 20 lei Carol I Regeal Romaniei. Nakon poraza Otomanskog carstva 1878. godine u rusko-tuskome ratu, Rumunjsku – koja je do tada formalno bila otomanski teritorij – Karlo I proglasio je suverenom i neovisnom državom. Na čelu Rumunjske proveo je čak 48 godina, više nego i jedan kralj u povijesti te zemlje.

Budući da nikada nije imao sina, prema pravilima sukcesije rumunjskoga trona, pravo na nasljedstvo kraljevstva pripalo je njegovu bratu Leopoldu.

Cijena: 1.882,13 kuna ili 249,53 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan u Europi, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice.

Opis kovanice zlatnik 20 lei Carol I

Lik kralja Karla I u profilu okrenutog ulijevo nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik 20 lei Carol I. Tekst “Carol I Regeal Romaniei” ispisan je kružno oko vladareve glave. Na prethodnim inačicama zlatnih kovanica od 20 leva, u vrijeme dok je Karlo I bio rumunjski knez, na aversu je bio ispisan tekst “Carol I Domnulu Romaniei” odnosno “Carol I Domnulu Romaniloru”.

Revers najrasprostranjenijeg i najtiražnijeg izdanja dizajna kovanice od 20 leva, koji je kovan 1883. i 1890. godine,  sadrži vladarski grb što ga s lijeve i desne strane podupiru dva lava propeta na stražnje noge. Motiv s grbom i lavovima postavljen je na vladarski plašt s krunom. Godina izdanja razdvojena je grbom i plaštem, pri čemu su prve dvije znamenke utisnute lijevo, a zadnje dvije desno. Nominala “20 lei” navedena je u dnu reversa, ispod grba, a kovnička oznaka B nalazi se uz rub u donjem desnom kvadrantu.

Prethodna izdanja numizmatika zlatnik 20 lei Carol I imaju mnogo jednostavniji revers. Nominala “20 lei” ispisana je u središtu naličja kovanice u dva reda, ispod koje je navedena godina izdanja. Tekst je obrubljen vijencem od lovorovog i hrastovog lišća.

Prigodno izdanje numizmatika zlatnik 20 lei Carol I iz 1906. godine, u optjecaj pušteno u povodu 40. godišnjice vladavine Karla I na rumunjskome prijestolju, ima pomalo neobičan dizajn reversa. Naime, dok je na aversu kraljev portret u zrelim godinama, na reversu se nalazi lik mladoga vladara iz vremena dok je Rumunjskom vladao kao princ. Ovo prigodno izdanje iskovano je u 15 tisuća primjeraka.