Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija, 1996

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija, 1996

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija u optjecaj je pušten 1996. godine u povodu pete godišnjice neovisnosti Republike Slovenije. Još jedan zlatnik s tematikom slovenske državne neovisnosti iskovan je 1991. godine, i to u povodu prve obljetnice referenduma na kojem su se slovenski građani izjašnjavali o samostalnosti svoje države.

Cijena: 0,00 kuna ili 318,80 eura

Imate zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija u svome vlasništvu i želite ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas s povjerenjem i zatražite ponudu. U našem središnjem uredu obavljamo otkup zlatnika iz regije i svijeta po najpovoljnijim cijenama. Uz poseban dogovor, primopredaju i plaćanje obavljamo i u drugim krajevima regije. Inicijalnu procjenu vaše kovanice možemo obaviti i putem interneta, a završnu procjenu očuvanosti izvornosti obavljamo prilikom otkupa.

Ukratko o zlatniku i motivu

Plebiscit o samostalnosti i neovisnosti Republike Slovenije održan je potkraj prosinca 1990. godine. Na njemu se golema većina Slovenaca izjasnila da žele prekinuti političke i državne veze s tadašnjom Jugoslavijom. Poštujući volju naroda, slovensko je rukovodstvo u idućih šest mjeseci obavilo pripreme za proglašenje neovisnosti Repulike Slovenije, te je u lipnju 1991. godine slovenski parlament i formalno završio proces osamostaljenja. Do početka 1992. godine, Republika Slovenija postala je i službeno priznata država od strane goleme većine svjetskih zemalja.

Opis numizmatika zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija

Zlatnik 5000 tolarjev Samostojna Slovenija iz 1996. godine ima vrlo jednostavan i čist dizajn aversa (lica). U središtu se nalazi ispisana nominala “5000 tolarjev”, te nešto niže godina izdanja. Polukružno uz desni rub aversa navedena je zemlja izdavateljica zlatnika “REPUBLIKA SLOVENIJA”.

Revers (naličje) također je jednostavnoga dizaja, a sastoji se od stiliziranoga cvijeta u središtu s pet latica, koje simboliziraju pet godina neovisnosti. Uz lijevi rub reversa ispisan je tekst “SAMOSTOJNA SLOVENIJA”.

Zlatnk 5000 tolarjev Samostojna Slovenija iskovan je u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica u tisuću primjeraka, a na tržište je pušten 24. lipnja 1996. godne. Autori dizajna su Gorazd Učakar, Matjaž Učakar i Jan Černaj.

Promjer zlatnika: 24 milimetara