Zlatnik 25000 tolarjev Jurij Vega, Slovenija

Zlatnik 25000 tolarjev Jurij Vega, Slovenija

Djelo slovenskog matematičara, fizičara i meteorologa predstavljeno je na kovanici zlatnik 25000 tolarjev Jurij Vega. Zlatnik je izdan u povodu 250. obljetnice Vegina rođenja. Službeno ime ovoga znanstvenika latinskom je jeziku glasilo Georgius Bartholomaei Vecha.

Cijena: 2.387,00 kuna ili 315,77 eura

Ukoliko posjedujete ovaj zlatnik ili pak bilo koji drugi europski ili svjetski zlatnik koji želite ponuditi na prodaju, obratite nam se s povjerenjem. Zatražite procjenu njegove vrijednosti putem interneta. Naši će stručnjaci procjenu vrijednosti numizmatika obaviti besplatno, ako nam pošaljete odgovarajuće podatke o motivima i natpisima s kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, preuzimanje i plaćanje zlatnih kovanica možemo izvršiti i u drugim krajevima regije. Za numizmatički vrijedne primjerke nudimo mogućnost aukcijske prodaje putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Jurij Vega rodio se 1754. godine u zaseoku Zagorica kraj Ljubljane. U Ljubljani je stekao prilično široko klasično i znanstveno obrazovanje. Europskoj matematici doprinio je izdavanjem opsežne knjige logaritamskih tablica čije se prvo izdanje pojavilo 1783. godine. Kasnija su izdanja ove knjige sadržavala i kolekciju integrala i drugih korisnih matematičkih formula.

U ljeto 1789. godine Jurij Vega postavio je svjetski rekord u izračunu 140 decimalnih mjesta broja Pi, od kojih je 126 bilo ispravno. Taj je rekord Vega zadržao punih pola stoljeća.

Kao ugledni znanstvenik, zalagao se da Habsburška monarhija usvoji metrički sustav kao službeni mjerni sustav u državi. U tim svojim nastojanjima nije uspio za života, no tu je ideja sedam desetljeća nakon njegove smrti zakonom uveo Franjo Josip I.

Opis numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Jurij Vega

U središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Jurij Vega ispisana je nominala “25000 tolarjev” čije se brojke međusobno preklapaju, te su inkorporirane u krug. Ispod kruga navedena je zemlja izdavateljica kovanice “Republika Slovenija” a na vrhu je utisnuta 2004. kao godina izdanja.

Naličje ili revers zlatnika sadrži crtež koji predstavlja prijepis crteža iz Vegina matematičkog opusa. Crtež sadrži odgovarajuće slovne matematičke oznake. U pozadini je vidljiva silueta znanstvenika kojemu je zlatnik posvećen. Polukružno u donjem lijevom kvadrantu naličja ispisano je velikim slovima znanstvenikovo ime “JURIJ VEGA”, dok su u nastavku navedene godine koje označavaju obljetnicu “1754-2004”.

Zlatnik je iskovan u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica u nakladi od 300 primjeraka. Autori dizajna su Miljenko i Maja Licul.

Promjer zlatnika: 24 milimetara

Obod zlatnika: nazubljen