Zlatnik 1 peso Meksiko

Zlatnik 1 peso Meksiko, zlatna kovanica

Zlatna kovanica najmanje nominale iz serije zlatnika koja se u Meksiku proizvodila u drugoj polovici 19. stoljeća jest zlatnik 1 peso Meksiko. Ostali zlatnici iz serije imali su nominale 2 i pol pezosa, 5 pezosa, 10 pezosa i 20 pezosa.

Cijena: 507,91 kuna ili 67,34 eura

Osim u zlatu, meksička se kovanica od jednog pezosa proizvodila i u srebru. Za razliku od zlatnika ove nominale, koji su se proizvodili u malim nakladama koja nikada nije bila veća od par tisuća komada, srebrnjaci od 1 pezosa proizvodili su se u milijunskim tiražama. Još jedna razlika bila je u veličini: dok su zlatnici od 1 pezosa bili promjera petnaestak milimetara, srebrnjaci iste nominale imali su dva i pol puta veći promjer.

Ako u svome posjedu imate ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta i ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 1 peso Meksiko

Zlatnik 1 peso Meksiko na aversu (naličju) sadrži elemente meksičkoga državnog grba: orao raskriljenih krila sa zmijom u kljunu. Orao stoji na stablu kaktusa. Motivi su to iz legende o Tenochtitlanu, koja opisuje utemeljenje glavnoga grada Meksika, Ciudad de Mexico. Godina izdanja ispisana je ispod središnjeg motiva, a kružno u gornjem djelu aversa naveden je tekst “REPUBLICA MEXICANA”.

Revers (naličje) sadrži prominentno ispisanu nominalu “1 PESO” u središtu. Vjenac od hrastove grane s lijeve strane i maslinove grane s desne uokviruje nominalu u središtu. Čistoća zlata od kojega je izrađena kovanica navedena je na vrhu reversa, “875”, što označava da se radi o kovanici s 87,5 posto zlata i 12,5 posto ostalih primjesa. Lijevo i desno od oznake čistoće zlata ispisana je kovnička oznaka.

Zlatnik 1 peso Meksiko kovan je u desetak različitih izdanja u nekoliko različitih kovnica u razdoblju od 1870. do 1900. godine.