Zlatnik 8 escudos Libertad, Meksiko

Zlatnik 8 escudos Libertad, Meksiko, zlatna kovanica

U desetak različitih meksičkih kovnica tijekom 19. stoljeća kovan je zlatnik 8 escudos Libertad. Osim u nominali od 8 eskuda, zlatnici sličnoga dizajna kovani su još i u nominalama od pola eskuda, jednog eskuda, dva eskuda i četiri eskuda.

Cijena: 7.363,74 kuna ili 980,19 eura

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ukoliko ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnih kovanica i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Escudo je tradicionalno bila monetarna jedinica Španjolske i Portugala, te njihovih kolonija u Južnoj Americi, Aziji i Africi. U Meksiku, escudo se kao naziv za valutu koristio do druge polovice 19. stoljeća, nakon čega ju je zamijenio pezos (peso).

Prvi primjerci kovanice zlatnik 8 escudos Libertad iskovani su u doba prve meksičke republike, nakon što je s vlasti zbačen imperator Augustin de Iturbide. Republika Meksiko bila je utemeljena na ustavu koji je po svojim odredbama bio sličan ustavu Sjedinjenih Američkih Država. Zbog toga je po novom ustavu država dobila naziv Sjedinjene Meksičke Države. Ipak, većina naroda ustav je uglavnom ignorirala, što je prouzročilo brojne političke prevrate i niz nelegitimnih vladavina.

Opis numizmatika zlatnik 8 escudos Libertad

Avers (lice) numizmatika zlatnik 8 escudos Libertad sadrži heraldičke elemente meksičkoga grba: prikaz orla raskriljenih krila koji je kljunom i kandžama desne noge ščepao zmiju. Orao se drugom nogom oslanja o stablo kaktusa. Hrastova grana s lijeva i grana masline s desna okružuje središnji motiv. Grane su pri dnu povezane vrpcom u vijenac. Polukružno u gornjem dijelu aversa ispisano je “REPUBLICA MEXICANA”.

U središtu reversa (naličja) nalaze se dva tradicionalna južnoamerička motiva: frigijska kapa koju na štapu drži ispružena ruka, te knjiga koja simbolizira ustav. Prva riječ u knjizi ispisana je velikim slovima “LEY”. Iznad središnjeg potiva polukružno je ispisan tekst “LA LIBERTAD EN LA LEY”, što u prijevodu znaši “sloboda u zakonu”.  U donjem dijelu reversa navedena je godina izdanja zlatnika, skraćena nominala zlatnika “8 E”, te kovnička oznaka “Mo” za kovnicu u Mexico Cityju, “Go” za kovnicu Guanajuato, “Ho” za kovnicu Hermosillo itd.

Promjer kovanice je oko 36 milimetara