Zlatnik 2 i pol pesos Meksiko

Zlatnik 2 i pol pesos Meksiko, zlatna kovanica

Ponešto neobične nominale, zlatnik 2 i pol pesos Meksiko kovan je od meksičkoga zlata u razdoblju od 1870. do 1890. godine. Zajedno s kovanicama od 1 pezosa, 5 pezosa, 10 pezosa i 20 pezosa predstavlja dio serije zlanih kovanica sličnoga dizajna.

Cijena: 1.305,83 kuna ili 173,00 eura

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Povijest rudarenja zlata na području današnjega Meksika seže najmanje 500 godina u prošlost. Upravo su meksičke kovanice od plemenitih kovina što su ih proizvodili Španjolci dugo vremena bile najvažnije sredstvo plaćanja u Sjevernoj i Latinskoj Americi. Rudarska industrija doživjela je svoj procvat u razdoblju obnovljene Republike na čijem je čelu bio predsjednik Benito Juarez. Zahvaljujući povoljnoj ekonomskoj klimi koju je stvorio, meksičke su vlasti uspjele privući mnoštvo stranog kapitala i modernu tehnologiju za proizvodnju plemenitih kovina. Zlatnik 2 i pol pesos Meksiko, kao i zlatne kovanice drugih nominala, bile su kovane upravo u vrijeme snažnog gospodarskog rasta.

Dodatni uspjesi u konsolidaciji središnje vlasti tijekom tridesetpetogodišnje vlasti generala Porfirija Diaza, učvrstili su rudarstvo i proizvodnju plemenitih kovina kao jednu od najvažnijih meksičkih gospodarskih grana.

Opis numizmatika zlatnik 2 i pol pesos Meksiko

Heraldički elementi meksičkoga grba nalaze se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 2 i pol pesos Meksiko. Riječ je o raskriljenome orlu koji kljunom i kandžama jedne noge drži zmiju, dok se kandžama druge noge drži za stablo kaktusa.  Pri dnu aversa utisnuta je godina izdanja, a kružno oko središnjeg motiva ispisano je ime države izdavateljice zlatnika “REPUBLICA MEXICANA”.

U središtu reversa (naličja) kovanice, velikim je slovima ispisana nominala “2 1/2 PESOS” (dva i pol pezosa). Tekst nominale uokviren je vijencem od hrastovih i maslinovih grana koje su pri dnu povezane vrpcom. Vijenac predstavlja simbol postojanosti, čvrstoće i mira. Iznad nominale, ispisan je broj “875” koji označava čistoću zlata (875 tisućinki) od kojega je kovanica izrađena. Lijevo i desno od oznake čistoće navedene su kovničke oznake, primjerice, “Ho G”, “Mo C”, “Mo B”, “Mo M”, “Go S” itd.

Zlatnik 2 i pol pesos Meksiko kovan je u godišnjim nakladama od nekoliko desetaka o nekoliko stotina primjeraka.