Zlatnik 1/2 escudo Libertad, Meksiko

Zlatnik 1/2 escudo Libertad, Meksiko, zlatna kovanica
Simboli slobode i republikanske vladavine nalaze se na naličju meksičke zlatne kovanice iz 19. stoljeća zlatnik 1/2 escudo Libertad. Meksička valuta naziv “escudo” dobila je po tadašnjoj španjolskoj i portugalskoj valuti. Zlatnik nominale pola eskuda najmanja je meksička zlatna kovanica koja je kovana u razdoblju od 1825. do 1870. godine.

Cijena: 458,46 kuna ili 61,02 eura

Osim zlatnika od pola eskuda, identične motive na licu i naličju imaju i meksičke zlatne kovanice s nominalama od jednog eskuda, dva eskuda, četiri eskuda i osam eskuda. Riječ je o seriji čiji su primjerci različitih nominala kovani otprilike u isto vrijeme i u istim meksičkim kovnicama.

Ako posjedujete ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne, ali i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnih kovanica i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li zlatnik procijenjen kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 1/2 escudo Libertad

Motiv orla koji se bori sa zmijom nalazi se na aversu (naličju) numizmatika zlatnik 1/2 escudo Libertad. Riječ je o simbolima koji se nalaze na meksičkom državnom grbu. Orao u kljunu čvrsto drži zmiju, a nogom je oslonjen na granu kaktusa. Vijenac od hrastove i maslinove grane nalazi se pri dnu reversa i uokviruje središnji motiv. Polukružno uz rub aversa naveden je tekst “REPUBLICA MEXICANA”.

Zlatnik 1/2 escudo Libertad na reversu (naličju) sadrži antičke motive. Frigijska kapa koju na motki drži ispružena ruka u središtu je reversa. Ondje se također nalazi i otvorena knjiga – simbol ustava i vladavine prava. Tekst “LA LIBERTAD EN LA LEY” ispisan je polukružno uz gornji rub reversa. U prijevodu sa španjolskog ta sintagma glasi: “sloboda u zakonu”. Pri dnu se nalazi utisnuta godina izdanja, te skraćena nominala “1/2 E”, odnosno, pola eskuda. Kovnička oznaka utisnuta je između nominale i godine izdanja.

Sedam različitih meksičkih kovnica proizvodile su zlatni 1/2 escudo Libertad, a najduže se proizvodnja održala u kovnici u Mexico Cityju. Veliki broj ovih zlatnika iskovan je također i u kovnicama Culiacan, Durango i Guadalajara. Budući da je ovaj zlatnik kovan u velikim nakladama, on danas nema osobito veliku numizmatičku vrijednost.

Promjer zlatnika od poa eskuda iznosi oko 15 milimetara.