Zlatnik 1 escudo Libertad, Meksiko

Zlatnik 1 escudo Libertad, Meksiko, zlatna kovanica

Jedan od najmanjih zlatnika koji se u 19. stoljeću kovao na području Meksika bio je zlatnik 1 escudo Libertad. Sadržavao je nešto malo manje od jedne desetine unce čistoga zlata.

Proizvodio se od 1825. do 1870. godine u prilično velikim tiražama, zbog čega on danas nema osobito veliku numizmatičku vrijednost. Izuzetak su zlatnici kovani u kovnicama Durango i Estado de Mexico koji su na numizmatičkome tržištu nešto rjeđi.

Cijena: 918,05 kuna ili 122,20 eura

Zlatnik 1 escudo ima identične motive na licu i naličju kao ostale zlatne kovanice iz serije, s nominalama od pola eskuda, dva eskuda, četiri eskuda i osam eskuda.

Posjedujete li meksički zlatnik 2 escudos ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnih kovanica i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li zlatnik procijenjen kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 1 escudo Libertad

Revers ili naličje numizmatika zlatnik 1 escudo Libertad u središtu sadrži motiv koji se može naći na grbovima nekoliko latinoameričkih zemalja: frigijsku kapu na motki koja simbolizira slobodu i republikansku vladavinu. Motku na zlatniku drži ruka ispružena prema otvorenoj knjizi. Knjiga na reversu simbol je vladavine prava i temeljnog pravnog dokumenta države – ustava.

Tekst ispisan polukružno iznad motiva na reversu jest “LA LIBERTAD EN LA LEY”, što prevedeno sa španjolskoga znači “sloboda u zakonu”. Godina izdanja zlatnika navedena je uz donji rub reversa, dok je lijevo utisnuta skraćenica koja označava nominalu “1 E”, odnosno, jedan eskudo. Između nominale i godine izdanja navedena je kovnička oznaka, koja se razlikuje od zlatnika do zlatnika ovisno o tome u kojoj je kovnici pojedini primjerak numizmatika proizveden.

Zlatnik 1 escudo Libertad kovao se u ukupno sedam različitih meksičkih kovnica, pa tako oznaka “Do” označava zlatnik proizveden u kovnici Durango, “Ga” u kovnici Guadalajara, “MP” u kovnici Guadalupe y Calvo, a “Zs” u kovnici Zacateas. Najveći broj zlatnika od jednog eskuda proizveden je u kovnici s oznakom “Mo” u Mexico Cityju.

Na aversu ili naličju zlatnika nalazi se motiv orla koji se bori sa zmijom, držeći joj glavu u kljunu.  Lijevom se nogom oslanja na granu kaktusa. Vijenac izrađen od hrastove i maslinove grane uokviruje motiv aversa. Tekst “REPUBLICA MEXICANA” ispisan je polukružno iznad motiva.

Promjer zlatnika nominale 1 eskuda je oko 18 milimetara.