Zlatnik 4 escudos Libertad, Meksiko

Zlatnik 4 escudos Libertad, Meksiko, zlatna kovanica

Prvo izdanje kovanice zlatnik 4 escudos Libertad iskovano je dvije godine nakon utemeljenja prve meksičke republike 1825. godine u kovnici u Mexico Cityju. Četiri godine kasnije, zlatna kovanica iste nominale i dizajna počela se kovati i u kovnici Guanajuato, a zatim i u sedam drugih kovnica diljem Meksika.

Cijena: 3.682,44 kuna ili 490,17 eura

Posjedujete li meksički zlatnik 4 escudos ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ukoliko ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnih kovanica i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li zlatnik procijenjen kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Zlatnik 4 escudos Libertad dio je serije zlatnih kovanica sličnoga dizajna koji se u 19. stoljeću u Meksiku kovao još i u nominalama od pola eskuda, jednog eskuda, dva eskuda i osam eskuda. Kolonije u Latinskoj Americi preuzele su naziv valute escudo od Španjolske i Portugala, budući da su upravo te dvije zemlje u to vrijeme koristile eskudo kao službeno sredstvo plaćanja. Riječ “escudo” na španjolskom i porugalskom jeziku znači “štit”.

Prva meksička republika proglašena je u listopadu 1824. godine nakon što je s vlasti zbačen diktator i imperator Agustin de Iturbide. Utemeljena je na ustavu koji je u mnogim odredbama bio sličan ustavu Sjednjenih Američkih država. No, budući da većina naroda na ustav uglavnom nije poznavala, niti je obraćala pozornost na njegovo poštivanje, politička se vlast u Meksiku tijekom 19. stoljeća uglavnom smjenjivala državnim udarima.

Opis numizmatika zlatnik 4 escudos Libertad

Orao s meksičkoga grba nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 4 escudos Libertad. U kljunu i kandžama orao drži zmiju, dok se jednom nogom naslanja na stablo kaktusa. U donjem dijelu aversa nalazi se vijenac izrađen od grančice hrasta – simbola čvrstoće i postojanosti, te grančice masline – simbola mira. Grane su povezane vrpcom pri dnu, a polukružno uz gornji rub kovanice ispisan je naziv države izdavateljice zatnika “REPUBLICA MEXICANA”.

Motiv frigijske kape koju na štapu drži ispružena ruka nalazi se na reversu (naličju) kovanice zlatnik 4 escudos Libertad. U središtu reversa je i otvorena knjiga koja predstavlja meksički ustav. Prva riječ u knjizi “LEY” ispisana je povećanim slovima. Kružno iznad motiva nalazi se tekst “LA LIBERTAD EN LA LEY”, dok je pri dnu navedena godina izdanja, kovnička oznaka i skraćena nominala zlatnika “4 E” žto označava nominalnu vrijednost od 4 eskuda.

Promjer kovanice je oko 30 milimetara.