Zlatnik 2 escudos Libertad, Meksiko

Zlatnik 2 escudos Libertad, Meksiko, zlatna kovanica

Dio serije zlatnika s nominalom izraženom u eskudima jest i zlatnik 2 escudos Libertad koji je u Meksiku kovan u razdoblju od 1825. do 1870. godine. Osim ovog zlatnika, Meksiko je proizvodio i zlatnike sličnoga dizajna s dvije manje nominale – pola eskuda i jedan eskudo, te dvije veće nominale – četiri eskuda i osam eskuda.

Cijena: 1.840,65 kuna ili 245,01 eura

Zlatnik 2 escudos Libertad najprije se kovao u kovnici Mexico City, a potom i u osam drugih meksičkih kovnica. Zadnje izdanje iz 1870. godine proizvedeno je u kovnici u Guadalajari.

Među važnim događajima u razdoblju kovanja ovoga zlatnika zacijelo je bio rat za neovisnost Teksas od središnje meksičke vlasti, a zatim i meksičko-američki rat čiji je rezultat bilo odvajanje današnjeg teritorija južne Kalifornije od Meksika.

Posjedujete li meksički zlatnik 2 escudos ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje svijeta? Ako ga želite ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnih kovanica i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će je li kovanica izvorna, te ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li zlatnik procijenjen kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 2 escudos Libertad

Zlatnik 2 escudos Libertad na reversu (naličju) sadrži tradicionalne simbole slobode i republikanizma – frigijsku kapu i knjigu koja simbolizira ustav. Frigijska se kapa nalazi na motki koju drži ispružena ruka. Istovremeno, otvorena knjiga sadrži prominentno istaknutu riječ “LAY” na lijevoj stranici.

Tekst “LA LIBERTAD EN LA LEY” (ili u prijevodu sloboda u zakonu) ispisan je iznad središnjeg motiva. Pri dnu reversa utisnuta je godina izdanja, a lijevo od godine ispisana je oznaka “2 E”, što označava nominalu od dva eskuda. Uz godinu izdanja navedena je i kovnička oznaka. Primjerice, oznaka “Ce” znači da je zlatnik proizveden u kovnici Cullacan, oznaka “Mo” u kovnici Mexico City, a “Do” u kovnici Durango.

Motivi s grba države Meksiko u središtu su aversa ili lica numizmatika zlatnik 2 escudos Libertad. Orao koji napada zmiju držeći je kljunom i kandžama, te stojeći jednom nogom na grani kaktusa nalazi se na ovoj, baš kao i na svim drugim kovanicama iz serije meksičkih eskuda. Motiv na aversu uokviren je vijencem od hrastovih i maslinovih grana povezanih vrpcom pri dnu, dok je uz gornji rub kovanice polukružno ispisano “REPUBLICA MEXICANA”, odnosno, podatak o državi izdanja.

Promjer zlatnika nominale 2 eskuda je oko 23 milimetara.