Zlatnik 100 lira Albertvs Sardinija

Zlatnik 100 lira Albertvs, Sardinija, Italija

Carlo Alberto Amedeo, čiji se lik nalazi se na kovanici zlatnik 100 lira Albertvs, bio je vladar kraljevstva Piedmonta i Sardinije od 1831. do 1849. godine. Zahvaljujući njemu, Italija je dobila ustav i time postala ustavna monarhija idućih stotinjak godina.

Cijena: 12.283,24 kuna ili 1.631,21 eura

Premda se vjenčao s kćerkom austrijskoga vojvode Ferdinanda III, sina cara Leopolda, to ga nije spriječilo da krene u rat s Austro-Ugarskom i bude poražen u bitci kod Novare 1849. godine, što je bila izravan uzrok njegovoj abdikaciji s piemontskoga trona i egzila. Naslijedio ga je na talijanskome tronu njegov sin Vittorio Emanuele II.

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik 100 lira Albertvs ili pak bilo koji drugi zlatnik kovan u Italiji, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Opis kovanice zlatnik 100 lira Albertvs

Na središtu lica (aversa) kovanice zlatnik 100 lira Albertvs izdane na Sardiniji nalazi se lik kralja Carla Alberta okrenut u lijevi profil. Kružno oko kraljeve biste ispisan je tekst “CAR. ALBERTVS D. G. REX SARD CYP. ET HIER.”. Na dnu, ispod glave utisnuta je godina izdanja.

Naličje (revers) kovanice sadrži grb Italije obrubljen maslinovim grančicama, te vladarskom krunom na vrhu. Na dnu ispod grba utisnuta je nominala kovanice od stotinu lira (L 100), dok je kružno oko grba ispisan tekst “DVX SAR GENVAR ET MONTISF PRINC PED &”. Kovnička oznaka “P” utisnuta je lijevo od nominale. Također, uz slovnu kovničku oznaku nalazi se i kovnička oznaka u obliku orlove glave.

Zlatnik 100 lira Albertvs prvi put je otkovan 1832. godine, godinu dana nakon što je kralj Carlo Alberto zasjeo na kraljevski tron. Zlatna kovanica s Albertovim likom kovala se svake godine u razdoblju od 1832. do 1844. godine, osim 1839. godine. Najveća naklada bila je izdana 1834. godine i to u ne osobito velikih 37 tisuća primjeraka. Kovanice iz 1838. i 1844. iznimno su rijetke, te se uglavnom ne mogu naći na tržištu. Također su relativno rijetke kovanice izdane 1842. i 1843. budući da je u te dvije godine u optjecaj pušteno svega nešto više od tisuću sedamsto primjeraka.