Zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ

Zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ, zlatna kovanica

Zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split na aversu sadrži logotip s tri kruga koji su djelomično potopljeni u vodi.

Cijena: 2.705,50 kuna ili 357,79 eura

Logotip je odmah nakon splitskih igara postao zaštitnim znakom mediteranskih igara općenito.Izradio ga je glasoviti hrvatski dizajner Boris Ljubičić specijalno za splitske igre, no njegova kvaliteta učinila je da znak nastavi živjeti sve do danas. Tri kruga podsjećaju na krugove sa znaka olimpijskih igara, a predstavljaju tri kontinenta što ih Sredozemno more ili Mediteran spaja u jedinstvenu geografsku cjelinu.

Narodna je banka Jugoslavije u povodu splitskih mediteranskih igara, osim zlatnika nominale 1500 dinara, u optjecaj pustila i tri druga zlatnika nominale 2000 dinara s motivom plivališta na Poljudu, 2500 dinara s motivom poljudskog nogometnog stadiona i 5000 dinara s motivom splitske Dioklecijanove palače.

Posjedujete li zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split? Želite li ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po iznimno povoljnoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis numizmatika zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split

Znak mediteranskih igara nalazi se u središtu aversa (lica) numizmatika zlatnik 1500 dinara Mediteranske igre Split, iznad kojeg je utisnut grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji i vijencem od žitnoga klasja. Kružno oko središnjeg motiva zlatnika ispisan je naziv države izdavateljice na latiničnom i ćiriličnom pismu “SFR Jugoslavija”. Nominala 1500 dinara ispisana je pri dnu aversa, a naziv valute “dinar” pojavljuje se u četiri različite inačice i u dva pisma, latiničnom i ćiriličnom.

Revers sadrži lik predsjednika Jugoslavije Josipa Broza koji je okrenut u lijevi profil. Kružno iznad glave i uz rub kovanice ispisan je tekst “JOSIP BROZ TITO – POKROVITELJ VIII MEDITERANSKIH IGARA”. Pri dnu se nalazi podatak o mjestu i godini održavanja igara: “SPLIT 1979”.

Kovanica je izrađena u 35 tisuća primjeraka, a kao i sve ostale kovanice izdane u povodu međunarodnoga sportskoga natjecanja u Splitu, zlatnik su oblikovali Dragiša Andrić i Dragomir Mileusnić. Kovanica je izrađena u Zlatari Majdanpek.

Obod kovanice: nazubljen

Promjer kovanice iznosi 24 milimetara.