Zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ

Zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ, zlatna kovanica

Veliki međunarodni sportski događaj koji je organiziran u najvećem dalmatinskom gradu povod je izdavanju numizmatika zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split.

Cijena: 3.626,92 kuna ili 479,64 eura

Posjedujete li zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split? Želite li ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Ukratko o zlatniku

Središnji motiv zlatne kovanice jest bazen u obliku morskoga vala izgrađen na Poljudu za potrebe održavanja igara. Kompleks u zapadnome dijelu sadrži tri bazena s gledalištem od dvije tisuće sjedećih mjesta, dok se u istočnome dijelu nalazi vaterpolo bazen s dodatnih 650 mjesta. Sastavni dio kompleksa su i otvoreni bazen sa skakaonicom, te nekoliko sportskih dvorana.

Narodna banka Jugoslavije, osim spomenute kovanice nominale 2000 dinara, u povodu splitskih mediteranskih igara u optjecaj je pustila i tri druga zlatnika, nominale 1500 dinara sa službenim znakom igara, 2500 dinara s motivom poljudskog nogometnog stadiona i 5000 dinara s motivom splitske Dioklecijanove palače.

Opis numizmatika zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split

Na aversu kovanice zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split nalazi se arhitektonsko rješenje splitskoga plivališta na Poljudu. Iznad glavnog motiva utisnut je grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji i vijencem od žitnoga klasja, te zvijezdom petokrakom na vrhu. Lijevo od grba utisnuta je godina izdanja 1978, dok je ispod godine kovnička oznaka Zlatare Majdanpek.

Nominala kovanice utisnuta je na dnu, dok je oznaka valute “dinar” ispisana četiri puta na četiri jezika (hrvatski, srpski, slovenski i makedonski) te na dva pisma (latiničnom i ćiriličnom). Kružno oko središnjeg motiva ispisano je ime izdavateljice zlatnika, također na dva pisma: “SFR JUGOSLAVIJA”.

Predsjednik Jugoslavije Josip Broz nalazi se na reversu (naličju) kovanice zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split. Tekst “JOSIP BROZ TITO – POKROVITELJ VIII MEDITERANSKIH IGARA” nalazi se ispisan kružno oko Titove glave. Mjesto i godina održavanja sportskog natjecanja utisnuta je na dnu reversa “SPLIT 1979”.

Autori dizajna ove kovanice, baš kao i dizajna svih kovanica iz seta izdanog u povodu splitskih Mediteranskih igara, beogradski su skulptori i medaljari Dragiša Andrić i Dragomir Mileusnić.

Zlatnik 2000 dinara Mediteranske igre Split iskovan je u 35 tisuća primjeraka.

Promjer zlatnika: 27 milimetara

Obod zlatnika: nazubljen