Zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ

Zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ, zlatna kovanica, numizmatika

Poljudski nogometni stadion izgrađen za potrebe međunarodnog natjecanja središnji je motiv aversa kovanice zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split.

Cijena: 4.049,53 kuna ili 536,39 eura

Ako posjedujete zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split i želite ga ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Ukratko o motivu zlatnika

Stanovnici najvećega dalmatinskog grada posebno su ponosni na oblik stadiona, zbog čega su ga prozvali Poljudskom ljepoticom. Autor projekta riječki je arhitekt Boris Magaš, koji je svojim djelom utjecao na vizure nekoliko drugih velikih stadiona u svijetu izgrađenih kasnijih godina u zemljama poput Italije i Japana. Stoga je razumljivo da upravo ovaj stadion krasi jedan od zlatnika u setu izdanom u spomen organizacije velikog sportskog natjecanja.

Osim kovanice od 2500 dinara, Narodna je banka Jugoslavije u povodu splitskih mediteranskih igara u optjecaj pustila i tri druga zlatnika, nominale 1500 dinara sa službenim znakom igara, 2000 dinara s motivom zatvorenog poljudskog plivališta i 5000 dinara s motivom splitske Dioklecijanove palače.

Opis numizmatika zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split

Splitski nogometni i atletski stadion u središtu je aversa (naličja) numizmatika zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split. Na prominentnoj poziciji iznad građevine utisnut je grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji. Lijevo od grba utisnuta je godina izdanja. Dvije kovničke oznake Zlatare Majdanpek – u čijoj je kovnici iskovan ovaj zlatnik – nalaze se između godine izdanja i središnjeg motiva stadiona. Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst na latiničnom i ćiriličnom pismu: “SFR JUGOSLAVIJA”. Pri dnu aversa ispisana je nominala zlatnika od 2500 dinara. Naziv tadašnje jugoslavenske valute ispisan je u četiri inačice “DINARA” (latiničnim i ćiriličnim pismom), “DINARJEV” (latiničnim pismom) i “DINARI” (ćiriličnim pismom).

Na obversu (naličju) prikazan je lik Josipa Broza, predsjednika Jugoslavije. Kružno oko Brozove glave ispisan je tekst “JOSIP BROZ TITO – POKROVITELJ VIII MEDITERANSKIH IGARA”. Pri dnu reversa navedeno je mjesto održavanja Mediteranskih igara i godina održavanja igara: “SPLIT 1979”.

Zlatnik 2500 dinara Mediteranske igre Split ima 1978. godinu navedenu kao službenu godinu izdanja, no prema nekim podacima, kovanica je u prodaju prvi puta puštena u kolovozu 1979. godine. Kovanica je iskovana u 35 tisuća primjeraka.

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 30 milimetara