Zlatnik 500 dinara Jajce, SFRJ, Godišnjica AVNOJ-a

Zlatnik 500 dinara Jajce, SFRJ, Godišnjica AVNOJ-a, zlatna kovanica

U povodu 25. obljetnice Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, 29.11.1943. godine, Narodna banka Jugoslavije izdala je prigodni zlatnik 500 dinara Jajce. Osim ovog zlatnika, istim su povodom i s sličnim dizajnom dizajnom u optjecaj pušteni i zlatnici nominale 100 dinara, 200 dinara i 1000 dinara.

Cijena: 9.511,20 kuna ili 1.275,72 eura

Socijalistička je Jugoslavija slavila zasjedanje AVNOJ-a kao jedan od ključnih događaja pri utemeljenju jugoslavenske države prema idejama tadašnje Komunističke partije. Na slobodnom teritoriju, u malome zapadnobosanskom gradiću Jajcu, okupili su se predstavnici komunističkih i narodnooslobodilačkih snaga iz većine južnoslavenskih naroda. Na zasjedanju je donesena odluka o osnivanju središnjih komunističkih tijela vlasti za područje cijele Jugoslavije.

Posjedujete li zlatnik 500 dinara Jajce? Želite li ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički atraktivne i vrijedne primjerke možemo ponuditi na prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis kovanice zlatnik 500 dinara Jajce

Zlatna kovanica nominale 500 dinara ima isti dizajn reversa kao i kovanica od 100 dinara, a razlikuje se jedino u veličini i nominali. Na aversu kovanice zlatnik 500 dinara Jajce nalazi se prominentno postavljen grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji koje zajednički stvaraju jedan plamen. Baklje simboliziraju šest jugoslavenskih socijalističkih republika. Baklje su okružene vijencem od žitnoga klasja, koje je povezano trakom na kojoj je ispisan datum održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a – 29.XI.1943. Na vrhu grba ističe se zvijezda petokraka.

Kružno oko motiva ispisan je tekst naziva države izdavateljice zlatnika, i to dva puta, prvi put latiničnim i drugi put ćiriličnim pismom: “SFR JUGOSLAVIJA”. Na dnu je utisnuta nominala od 500 dinara, a skraćena oznaka valute “D” (dinar) također je ispisana ćirilicom i latinicom.

Revers numizmatika zlatnik 500 dinara Jajce sadrži u središtu prominentan socijalistički motiv skupine partizanskih boraca s uzdignutim barjacima. U pozadini je prikazana planina na kojoj se smjestio grad Jajce, te slap koji simbolizira rijeke Plivu i Vrbas, uz koje je taj grad smješten. Polukružno iznad središnjeg motiva ispisana su dva datuma – 29.XI.1943. i 29.XI.1968. – koji označavaju 25. obljetnicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Pri dnu je dvaput ispisana riječ “JAJCE”, latiničnim i ćiriličnim pismom.

Dva izdanja

Postoje dva izdanja numizmatika zlatnik 500 dinara Jajce. Prvo izdanje izrađeno je u nešto malo manje od 2300 primjeraka u talijanskoj kovnici Arezzo, a prepoznaje se po sitnoj kovničkoj oznaci “NI” na aversu kovanice, desno pri dnu kraj državnoga grba. Kovnička je oznaka uokvirena u vijenac. Drugo izdanje ne nosi nikakvu kovničku oznaku, a proizvedeno je u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu u 800 komada.

Autori dizajna su Miodrag Petrović, Nebojša Mitrić i Stanko Jančić.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 45 milimetara

Ukupna masa u gramima: 39.1

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 1.1315