Zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ

Zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split, SFRJ, zlatna kovanica

Kovanica najveće nominale u seriji izdanoj u povodu održavanja mediteranskog sportskog natjecanja u najvećem dalmatinskome gradu 1979. godine jest zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split.

Cijena: 8.127,06 kuna ili 1.076,50 eura

Posjedujete li zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split? Želite li ga ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup zlatnika obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Ukratko o motivu zlatnika

Međunarodno natjecanje na kojem su se okupile ekipe četrnaest mediteranskih zemalja, te su se natjecale u 26 sportova bilo je do tada najveće sportsko okupljanje održano na tlu negdašnje Socijalističke Jugoslavije. Kasnije ga je uspjela nadmašiti samo još zimska olimpijada održana pet godina kasnije u Sarajevu.

Osim kovanice od 5000 dinara izdane u povodu održavanja mediteranskih igara u Splitu, Narodna banka Jugoslavije u optjecaj je pustila i tri druga zlatnika, nominale 1500 dinara sa službenim znakom igara, 2000 dinara s motivom zatvorenog poljudskog plivališta i 2500 dinara s motivom nogometnog stadiona na Poljudu.

Opis numizmatika zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split

Prilaz južnim vratima splitske Dioklecijanove palače zajedno s prikazom katedrale Svetog Dujma nalazi se na aversu (licu) zlatne kovanice nominale 5000 dinara. Iznad panorame grada Splita utisnut je grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji i vijencem od žitnoga klasja. Desno je utisnuta godina izdanja, a ispod godine nalaze se dvije kovničke oznake Zlatare Majdanpek koja je proizvela ovu seriju zlatnika.

Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst “SFR JUGOSLAVIJA”, i to u dva pisma – latiničnom i ćiriličnom. Pri dnu aversa utisnuta je nominala numizmatika zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split, dok je naziv valute “dinar” ispisana na četiri jezika (hrvatskome, srpskome, slovenskome i makedonskome) te na dva pisma (ćirilici i latinici).

Revers (naličje) kovanice sadrži bistu preminulog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza, oko čije je glave ispisan tekst “JOSIP BROZ TITO – POKROVITELJ VIII MEDITERANSKIH IGARA”. Na dnu je ispisano mjesto i godina održavanja igara: “SPLIT 1979”.

Zlatnik 5000 dinara Mediteranske igre Split u prodaju je puštena 1979. godine, a proizvedena je u 12 tisuća primjeraka.

Promjer zlatnika iznosi 38 milimetara

Obod zlatnika je nazubljen