Zlatnik 5000 koruna, Češka Republika

Zlatnik 5000 koruna Maley Gross, Češka Republika

Povijesna pokrajina Bohemija, po kojoj je Češka Republika i dobila ime (Bohemija je, naime, drugi naziv za Češku) glavni je motiv prigodnoga numizmatika zlatnik 5000 koruna što ga je Češka narodna banka izdavala tri godine zaredom, od 1995. do 1997.

Cijena: 4.833,70 kuna ili 643,41 eura

Ako posjedujete češki ili europski zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Zlatnik 5000 koruna dio je serije zlatnika različitih nominala, posvećenih češkim povijesnim pokrajinama. Uz zlatnik nominale 5000 kruna, u optjecaju su se istovremeno pojavili još i zlatnici nominale 1000 kruna s motivom Šleske, 2500 kruna s motivom Moravske, te zlatnik nominale 10000 kruna koji seriju objedinjuje tako što se na njemu spominje Češka kao državna zajednica tri povijesne pokrajine.

Bohemija je povijesna zemlja u Središnjoj Europi koja obuhvaća dvije trećine zapadnoga dijela Češke Republike.

Opis numizmatika zlatnik 5000 koruna

Lav okrenut udesno s ispruženim prednjim i stražnjim nogama i krunom na glavi središnji je motiv aversa (lica) numizmatika zlatnik 5000 koruna. Heraldički je to element s povijesnoga bohemijskog grba koji je zadržao svoj jedinstveni oblik sve do suvremenih dana.

Motiv lava postavljen je na aversu kovanice unutar dvije kružnice i dijagonalno položenog kvadrata. Kružno oko lava ispisana je država koja je zlatnik izdala “ČESKA REPUBLIKA” i nominala “5000 KČ”. Pri vrhu, iznad krune na lavljoj glavi, utisnuta je godina izdanja.

Revers numizmatika zlatnik 5000 koruna sadrži dijagonalno položeni kvadrat s krugom unutar kojega je utisnut središnji motiv – grb sa slovom “R” oko kojeg je ispisano “ČESKA KRUNA”  s ornamentima između svakog slova. Ispod grba ispisan je tekst “MALEY GROSS”, a lijevo je i desno ispisana godina 1587. Riječ je, naime, o dizajnu nadahnutim reversom kovanice “mali groš” koja je kovana u Bohemiji potkraj 16. stoljeća u vrijeme kralja Rudolfa II.

Na vrhu reversa ispisana je oznaka čistoće zlata kovanice (Au 9999, što znači 999,9 tisućinki ili 99,99 posto), dok je pri dnu ispisana čista masa zlata (1/2 oz, odnosno, pola unce).

Promjer zlatnika: 28 milimetara

Obod zlatnika: gladak