Zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost

Zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost, Suomi

Osamdeseta obljetnica osamostaljenja Finske središnji je motiv numizmatika zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost što ju je 1997. godine izdala Finska središnja banka.

Cijena: 2.797,03 kuna ili 371,44 eura

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi finski ili europski zlatnik i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta naši numizmatički stručnjaci mogu obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Sve do kraja 1917. godine, Finska je bila vojvodstvo u personalnoj uniji s Rusijom. Ruski car Nikolaj II, naime, imao je titulu vojvode Finske. Nakon Februarske, a potom i Oktobarske revolucije i zbacivanja cara Nikolaja II s ruskoga prijestolja, nestali su pravni temelji za vladavinu Rusije nad Finskom. Stogaj je finski parlament proglasio neovisnost, utemeljivši državu Finsku kao republiku.

Sovjetska je vlast ubrzo potom priznala suverenost i neovisnost Finske i time je zaključila jedno važno povijesno poglavlje rusko-finskih odnosa.

Opis numizmatika zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost

Na aversu zlatnika posvećenog obljetnici finske neovisnosti prikazana je odrezana grana drveta iz koje raste svježa grančica s tri lista. Lijevo i desno od grančice ispisano je “1000 MK”. Polukružno oko grane ispisano je na dva jezika naziv zemlje izdavateljice zlatnika “SUOMI” i “FINLAND”.

Pravokutni reljef koji simbolizira finsku neovisnost nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost. Lijevo od reljefa ispisana je 1917. kao godina proglašenja neovisnosti Finske, dok je desno ispisana 1997. kao godina osamdesete obljetnice.

Zlatnik 1000 markkaa Finska neovisnost iskovan je u 20 tisuća primjeraka u dokaznoj (proof) tehnici kovanja.