Zlatnik 1000 koruna, Češka Republika

Investicijski zlatnik 1000 koruna, Češka Republika

Prigodni zlatnik 1000 koruna dio je serije zlatnih buliona izdanoj u Češkoj Republici u tri godišnja izdanja počevši od 1995. godine. Dvije godine kasnije u optjecaju su se pojavila još dva ista izdanja ove kovanice. Osim ove zlatne kovanice od 1000 kruna, Češka narodna banka izdala je u seriji i zlatnike nominale 2500 kruna, 5000 kruna i 10000 kruna.

Cijena: 966,97 kuna ili 128,71 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor.

Tema koja se provlači kroz prva tri izdanja zlatnika povijesne su češke pokrajine: Šleska, Moravska i Bohemia (Češka). Zadnji zlatnik u seriji posvećen je Češkoj Republici. Dizajn zlatnika sadrži elemente povijesne kovanice nominale 12 i pol tolara koja je u prvoj polovici 17. stoljeća kovana u češkome dijelu pokrajine Šlesije, povijesne pokrajine koja je administrativno podijeljena između Poljske, Češke i Njemačke.

Opis kovanice zlatnik 1000 koruna

Heraldički motiv raskriljenoga orla na čijoj je glavi kruna a na grudima luk s križem središnji je motiv aversa (lica) kovanice zlatnik 1000 koruna. Lijevo i desno od orlovih nogu razdvojeno je ispisana godina izdanja zlatnika. Pri dnu je navedena nominala kovanice “1000 KČ”, dok je kružno uz rub aversa ispisana zemlja izdavateljica zlatnika “ČESKA REPUBLIKA”.

Na reversu (naličju) kovanice nalazi pravokutna ploča na kojoj je ispisano “MONETA AVREA SILESIAE 12 1/2 TALE”. Ploču podupire pet vitičastih ornamenata, dva s gornje strane, po jedan s lijeve i desne strane te jedan s donje strane. Ispod ploče navedena je masa čistoga zlata što je sadrži kovanica izražena u uncama “1/10 OZ”, te odmah pokraj čistoća zlata u tisućinkama “AU 999.9”. Polukružno uz gornji rub reversa ispisan je naziv valute “KORUNA ČESKA” (češka kruna), dok je uz donji rub također polukružno postavljen sitni ornament.

Zlatnik je kovan u kovnici Česka mincovna. Prvo izdanje iz 1995. godne imalo je nakladu nešto manju od dvije tisuće komada, dok je izdanje iz 1996. godine dosegnulo duplo veću nakladu. Zadnje izdanje iz 1997. proizvedeno je u oko dvije tisuće dvjesta primjeraka.

Promjer zlatnika: 16 milimetara

Obod zlatnika: gladak