Zlatnik 2500 koruna, Češka Republika

Zlatnik 2500 koruna, Češka Republika

Češka središnja banka sredinom 90-tih godina 20. stoljeća izdala je seriju prigodnih zlatnika s tematikom povijesnih čeških pokrajina. Jedan od numizmatika u seriji jest i zlatnik 2500 koruna s motivima Moravske. Osim zlatne kovanice od 2500 kruna, u optjecaj su pušteni i prigodni zlatnici od 1000 čeških kruna s motivom Šleske, 5000 čeških kruna s motivom Bohemije i 10000 čeških kruna koje posvećena Češkoj Republici.

Cijena: 2.417,42 kuna ili 321,78 eura

Ako posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika. Utvrdimo li da se radi o numizmatički vrijednome izdanju, zlatnik je moguće ponuditi na prodaju putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Opis kovanice zlatnik 2500 koruna

Moravska je jedna od tri češke povijesne pokrajine u koja se nalazi na jugoistoku zemlje. Naziv je dobila po rijeci Moravi koja izvire u njezinu sjeverozapadnom području. U njoj živi slavenska etnička skupina Moravaca koja se djelomično smatra zasebnim narodom, dok se ostatak naroda izjašnjava kao Česi. Zlatnik 2500 koruna sadrži prigodne moravske motive s kovanice iz prve polovice 17. stoljeća.

Raskriljeni orao s krunom, koji na prsima ima heraldički element šahovnice središnji je motiv aversa (lica) numizmatika zlatnik 2500 koruna. Riječ je o tradicionalnom grbu Moravske koji je sastavni dio službenoga češkoga državnog grba. Kružno oko orla ispisano je ime države izdavateljice zlatnika “ČESKA REPUBLIKA”. Pri dnu aversa navedena je nominala “2500 KČ”, te godina izdanja.

U središtu reversa (naličja) kovanice zlatnik 2500 koruna nalazi se stup oko kojeg je isprepletena stabljika vinove loze. Radi se o motivu prenesenome s povijesne tolarske kovanice iz 1620. godine koja je bila korištena u Moravskoj. Na dno stupa utisnuta je inskripcija “VNIO”. Lijevo od središnjeg motiva ispisana je masa čistoga zlata što ga sadrži kovanica izražena u uncama “1/4 OZ”, a desno je navedena čistoća zlata u kovanici u tisućinkama “AU 999.9”. Također pri dnu stupa, lijevo i desno, utisnuta su dva slova “G”. Kružno uz rub reversa ispisan je naziv službene valute “KORUNA ČESKA” (češka kruna).

Prvo izdanje zlatnika u optjecaju se pojavilu 1995. godine u nešto manje od dvije tisuće primjeraka. Godinu dana kasnije, iskovana su dva izdanja – standardne i dokazne (proof) kakvoće – također u ukupnoj nakladi od oko dvije tisuće komada. Izdanje iz 1997. godine iskovano je isključivo u dokaznoj (proof) kakvoći u oko tisuću sedamsto primjeraka.

Promjer zlatnika: 22 milimetara

Obod zlatnika: gladak