gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 500 zloty Casimirus Magnus, Poljska

Zlatnik 500 zloty Casimirus Magnus, Poljska

 

Zadnji poljski kralj iz loze Piast, a koji je Poljskom vladao u 14. stoljeću nalazi se na kovanici zlatnik 500 zloty Casimirus Magnus.

Cijena: 15.281,30 kuna ili 2.059,30 eura

Ukoliko posjedujete poljski ili europski zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Povijesni temelji

Kralj Kazimir III bio je jedini poljski vladar u povijesti koji je stekao i zadržao titulu “Veliki” u svome imenu. Kada je preuzeo prijestolje, poljska je ekonomija bila osiromašena i u rasulu, a poljski narod u procesu depopulacije i izmoren ratovima. U trenutku smrti Kazimira III Velikog, Kraljevina Poljska bila je dvostruko veća, bogata i prosperitetna zemlja, s golemim potencijalom da bude još bolja.

Nakon što je tragično preminuo od posljedica ozljeda zadobivenih u lovu, poljski je tron preuzeo njegov nećak, kralj Ludovik I Anžuvinac, hrvatsko-ugarski kralj koji je Poljskom vladao u personalnoj uniji s Ugarskom.

Opis numizmatika zlatnik 500 zloty Casimirus Magnus

Avers (lice) zlatnika posvećenog zadnjem poljskome kralju iz loze Piast nalazi se lik kralja Kazimira III Velikog izrađen na temelju portreta poljskoga slikara talijanskog podrijetla Marcella Bacciarellija. Polukružno iznad vladareve glave ispisano je njegovo ime na latinskome jeziku “CASIMIRUS MAGNUS”.

Na reversu (naličju) kovanice zlatnik 500 zloty Casimirus Magnus nalazi se replika dizajna povijesne medalje s ispisanom kratkom biografijom kraja Kazimira III Velikog. Kružno oko teksta biografije naveden je naziv zemlje izdavateljice zlatnika “RZECZPOSPOLITA POLSKA” (“Republika Poljska”), te nominala “50 ZL”. Pri dnu zlatnika utisnut je sitni heraldički amblem poljske – raskriljeni orao – koji je sastavni dio i današnjeg državnog poljskog grba. Lijevo i desno od orla ispisana je godina izdanja zlatnika.

Osim u zlatu, Narodna banka Poljske izdala je i srebrnjak istog promjera i mase, te nominale 50 zlota.

Promjer zlatnika: 45 milimetara

Naklada zlatnika: do 750 komada

Datum izdanja: 3.3.2014.

Ukupna masa u gramima: 62.2

Udio mase zlata: 0.9999

Masa čistog zlata u uncama: 2