Zlatnik 10000 koruna, Češka Republika

Zlatnik 10000 koruna, Češka Republika

Najveći u seriji od četiri zlatna buliona što ih je središnja banka Češke Republike izdala sredinom 90-tih godina 20. stoljeća jest zlatnik 10000 koruna. Radi se o najreprezentativnijem zlatniku koji tematski zaokružuje seriju posvećenu povijesnim češkim pokrajinama.

Cijena: 9.668,53 kuna ili 1.286,98 eura

Ako posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije.

Kovanica zlatnik 10000 koruna sadrži heraldičke motive i ornamente karakteristične za češki narod, s neizostavnim lavom okrenutim udesno.

Češka Republika zemlja je sastavljena od tri povijesne pokrajine – Šleske, Moravske i Bohemije. Svakoj od tri češke pokrajine središnja je banka Češke posvetila jedan od zlatnika iz serije. To su bili zlatnici nominale 1000 kruna, 2500 kruna i 5000 kruna.

Opis kovanice zlatnik 10000 koruna Češka Republika

Na aversu (licu) zlatne kovanice nalazi se ornament čije je oblikovanje nadahnuto češkim nacionalnim motivima. Ispod ornamenta ispisana je nominala numizmatika “10000 KČ” (deset tisuća čeških kruna), te godina izdanja. Kružno je navedeno ime zemlje izdavateljice “ČESKA REPUBLIKA”.

Stilizirani lav s češkoga državnog grba prekriva veći dio reversa (naličja) numizmatika zlatnik 10000 koruna Češka Republika. Budući da se cijela serija ovih buliona referencira na motive s kovanog novca što su ga češke pokrajine kovale kroz povijest, i ovaj zlatnik također prikazuje motiv češkoga groša koji se nalazi obuhvaćem lavljim šapama. Sastavni dio motiva jest i tekst “ČESKA KORUNA” s vladarskom krunom u sredini.

Pri dnu zlatnika ispisana je čista masa zlata što ga kovanica sadrži (1 oz, odnosno, jedna unca), te čistoća zlata “AU 9999”.

Zlatnik 10000 koruna Češka Republika kovan je u razdoblju od tri godine. Prvo izdanje na tržištu se pojavilo 1995. godine, a proizvedeno je u oko tisuću primjeraka. Godinu dana kasnije, češka je središnja banka izdala tisuću dvjesto primjeraka standardne kakvoće i sedamsto primjeraka dokazne (proof) kakvoće. Zadnje izdanje iz 1997. godine proizvedeno je u nešto malo manje od tisuću i pet stotina primjeraka, i to isključivo najviše kvalitete kovanja.

Promjer zlatnika: 34 milimetara