Zlatnik 25 diner Rimski ugovori, Andora

Zlatnik 25 diner Rimski ugovor Andora

Obilježavanje četrdesete obljetnice događaja koji se smatra rođenjem Europske Unije središnji je motiv numizmatika zlatnik 25 diner Rimski ugovori što ga je 1997. godine izdala Kneževina Andora.

Cijena: 1.589,87 kuna ili 212,56 eura

Ako posjedujete zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu zlatnika

U Rimu su se u ožujku 1957. godine okupili politički predstavnici Belgije, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske i Zapadnje Njemačke kako bi potpisali sporazum o postupnom uklanjanju carinskih barijera među zemljama potpisnicama, te o uspostavljanju zajedničkog tržišta dobara, rada, usluga i kapitala. Na susretu u Rimu također je dogovoreno ostvarenje zajedničke poljoprivredne i transportne politike, a utemeljeno je i zajedničko koordinacijsko tijelo koje danas poznajemo kao Europska komisija.

Rimskim ugovorima udareni su temelji Europske ekonomske zajednice koja je u skladu s tim ugovorima počela postojati od 1. siječnja 1958. godine.

Kneževina Andora posvetila je zlatnik događaju koji je doveo do stvaranja današnje Europske Unije, no ona sama službeno nije punopravna članica ove europske političke organizacije naroda.

Opis numizmatika zlatnik 25 diner Rimski ugovori

Grb Kneževine Andore s četiri polja u kojima su prikazani heraldički simboli četiri povijesne pokrajine u Španjolskoj i Francuskoj koji okružuju ovu malu europsku državicu nalazi se na aversu (licu) ovog zlatnika. Prvo polje na grbu sadrži simbole katoličke biskupije La Seu d’Urgell – zlatnu mitru i biskupski štap. Drugo i treće polje imaju sličan motiv – okomite grede – koje predstavljaju grbove španjolske povijesne pokrajine Aragon, te pokrajine Foix u Francuskoj. U zadnjem su polju prikazane dvije krave s grba francuske pokrajine Béarn.

Lijevo i desno od grba Kneževine Andore utisnuta je nominala zlatnika “25 D.” (25 diner), dok je ispod grba ispisana riječ “EURO”.  Kružno oko središnjeg motiva aversa ispisan je tekst “JOAN D M BISBE D’URGELL I PRINCIP D’ ANDORRA”. Na dnu reversa navedena je 1997. kao godina izdanja.

Revers ili naličje numizmatika zlatnik 25 diner Rimski ugovori sadrži lik djevojke Europe koja u ruci drži štit s tekstom “TRACTAT DE ROMA”.

Zlatnik 25 diner Rimski ugovori izdan je u dokaznoj (proof) kakvoći kovanja, a naklada mu je bila pet tisuća primjeraka.