Zlatnik 1000 kuna Spalatum, Hrvatska

Zlatnik 1000 kuna Spalatum, Hrvatska

Godina početka izgradnje Dioklecijanove palače smatra se godinom utemeljenja grada Splita. U povodu 1700. rođendana najvećega grada na hrvatskom dijelu Jadrana, Hrvatska je narodna banka 1995. godine izdala prigodni zlatnik 1000 kuna Spalatum.

Cijena: 2.238,14 kuna ili 296,73 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 1000 kuna Spalatum koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup hrvatskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu zlatnika

Premda su tragovi naselja koja datiraju i prije vremena cara Dioklecijana pronađeni na širem splitskom području, zabilježena povijest grada Splita počinje polaganjem prvih kamenova u temelje Dioklecijanove palače, što se dogodilo negdje između 295. i 305. godine Nove ere.

Zidine ove kasnoantičke palače obrubljuju današnji uži centar Splita, što predstavlja jedinstveni takav slučaj u svijetu. Palača je sagrađena kao umirovljenička rezidencija jedinoga rimskog cara koji je s vlasti odstupio bez prisile.

Nakon Dioklecijanove smrti, palača je bila napuštena, a snažnije naseljavanje toga prostora započeto je tek u 7. stoljeću. Upravo zahvaljujući tom naseljavanju, te brizi stanovništva o objektu, golemi kompleksi iz antičkoga doba uspjeli su ostati sačuvani sve do suvremenih dana.

Opis numizmatika zlatnik 1000 kuna Spalatum

U središtu aversa (lica) zlatnika nalazi se trodimenzionalni likovni prikaz Dioklecijanove palače u formi kako stručnjaci smatraju da je morala izgledati u trenutku dok je bila dovršena. Iznad prikaza ispisana je nominala zlatnika “1000 kuna”, a polukružno uz gornji rub aversa navedeno je ime zemlje izdavateljice zlatnika “REPUBLIKA HRVATSKA”, te je utisnut hrvatski državni grb.

Revers (naličje) zlatnika sadrži prikaz prednje strane sarkofaga za koji se smatra da je u njega bilo ukopano tijelo cara Dioklecijana. Polukružno uz gornji rub reversa ispisane siu dvije godine – 295. kao godina početka izgradnje Dioklecijanove palače, te 1995. kao godina obljetnice grada Splita. Pri dnu reversa, također polukružno, ispisana je riječ “SPALATUM” koja označava naziv naselja iz antičkoga doba.

Zlatnik 1000 kuna Spalatum iskovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu u Zagrebu u nešto malo manje od dvije tisuće primjeraka. Autor dizajna hrvatski je kipar i medaljar Kažimir Hraste.

Osim u zlatu, kovanica s istim motivom nominale 200 kuna i zrađena je i kao srebrnjak mase 33,63 grama, i čiste mase srebra od jedne unce.

Promjer zlatnika: 22 milimetara

Obod zlatnika: gladak