Zlatnik 25000 tolarjev Bled, Slovenija

Zlatnik 25000 tolarjev Bled, 1000 let, Slovenija, zlatna kovanica

U povodu tisućite obljetnice prvoga pisanog spomena grada Bleda u Sloveniji, središnja banka Slovenije izdala je 2004. godine prigodni zlatnik 25000 tolarjev Bled.

Cijena: 1.962,24 kuna ili 260,74 eura

Ako posjedujete zlatnik 25000 tolarjev Bled koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup slovenskih i europskih zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama. Uz prethodni dogovor, otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije. Naši stručnjaci besplatno će za vas putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika. Utvrdimo li da se radi o numizmatički vrijednome izdanju, zlatnik je moguće ponuditi na prodaju putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Povijest gradića koji se razvio uz glacijalno jezero na sjeverozapadu Slovenije seže na sam početak 11. stoljeća kada je kraljevskom darovnicom izdanom u travnju 1004. godine u Tridentu kralj Henrik II biskupu Albuinu iz Brixena predao na poklon “imovinu koja se naziva Bled”. Zahvaljujući upravo tom spominjanju, Bled se smatra jednim od najstarijih slovenskih naselja.

Bled je punih osam stoljeća bio upravno, gospodarsko i kulturno središte brixenske vlasti. Unatoč požarima i potresima što su ga snalazili tijekom povijesti, građani Bleda svoj su grad uvijek podizali iz pepela, dajući mu novi sjaj i privlačnost.

Opis numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Bled

Avers (lice) numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Bled jednostavnoga je i oštrog pravokutnog dizajna, koji je podijeljen u dva područja s tri ravne crte pod pravim kutem. U središtu aversa utisnuta je nominala “25000 TOLARJEV”, dok je iznad nominale navedena država izdavateljica kovanice “REPUBLIKA SLOVENIJA”, te lijevo i 2004. kao godina izdanja.

Revers (naličje) zlatnika prikazuje siluetu glavnih elemenata krajolika grada Bleda: crkvu Marijina rođenja na Bledskome otoku, te Bledski dvorac (Blejski grad). U donjem dijelu reversa utisnuta je riječ “BLED”, ispod koje su navedene godina prvog spomena imena Bleda, te godina obljetnice: “1004-2004”.

Zlatnik 25000 tolarjev Bled iskovan je u dva izdanja. Prvo izdanje bilo je proizvedeno u 300 primjeraka, a drugo izdanje u 500 primjeraka. Prvo izdanje ima 200 zubaca na obodu, dok drugo izdanje ima 150 zubaca. To je ujedno jedina razlika između prvoga i drugog izdanja ove zlatne kovanice.

Zlatnik je proizveden u slovačkoj kovnici Mincovna Kremnica. Autor dizajna je Boštjan Grabrovšek.

Promjer zlatnika: 24 milimetara