Zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Najmanja američka zlatna kovanica koja je kovana u razdoblju od 1834. do 1907. godine jest zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head.

Cijena: 1.305,97 kuna ili 173,84 eura

Posjedujete li zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Vrhunski numizmatički stručnjaci mogu obaviti stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje i izvan Zagreba. Ukoliko naši stručnjaci utvrde kako je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head izajnom nalikuje zlatnicima od 5 dolara, 10 dolara i 20 dolara koji su kovani otprilike u isto vrijeme. Zlatnik je kovan u tri različite inačice, pri čemu je najstariju oblikovao američki graver William Kneass, a dvije novije inačice na temelju Kneassovih predložaka dizajnirao je Christian Gobrecht.

Zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head među Amerikancima, ali i diljem svijeta, bio je kolokvijalno poznat kao “Quarter Eagle” (“četvrtina orla”). Nadimak je dobio po kovanici nominale 10 dolara koju su Amerikanci, također kolokvijalno, nazivali “Eagle”, zato jer je na reversu (naličju) toga zlatnika bio utisnut heraldički motiv orla s američkoga grba. A budući da je zlatnik od dva i pol dolara bio četiri puta manje vrijednosti od izvornog “Eaglea”, nadjenut mu je nadimak “Quarter Eagle”.

Opis numizmatika zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head

Zlatnik 2 1/2 dollars Liberty Head u središtu aversa (lica) ima djevojku, personifikaciju Slobode, okrenutu u lijevi profil. Djevojčina kosa učvršćena je tijarom na kojoj je ispisana riječ “LIBERTY” (“sloboda”). Prvo izdanje zlatnika prikazuje djevojku kovrčave kose, dok na druga dva izdanja djevojka kosu ima djelomično svezanu u punđu.

Trinaest zvijezdica pravilno je raspoređeno u krugu uz rub aversa, a pri dnu je navedena godina izdanja. Pojedine verzije ove kovanice razlikuju se u veličini brojki kojima je godina ispisana.

Orao raskriljenih krila sa štitom na grudima nalazi se na reversu (naličju) numizmatika. Heraldički je to motiv s američkog grba. Orao u kandžama drži maslinovu grančicu i strelice – simbole mira i obrane. Nominala je ispisana pri dnu reversa “2 1/2 D.”, što znači “dva i pol dolara”.

Prva inačica zlatnika kovana je u kovnicama Philadelphia, Charlotte, Dahlonega i New Orleans, a zadnje dvije još i u kovnici San Francisco. Postoji i nešto rjeđe izdanje kovano za potrebe Savezne države Kalifornije, koje iznad orlove glave ima utisnutu kraticu “CAL.”

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 18,2 milimetara