Zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Američki zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head koji je kovan u razdoblju od 1908. do 1929. godine ima jedinstven dizajn: umjesto da se slika i natpisi na kovanici formiraju izbočinama, oni su formirani udubljenjima.

Cijena: 1.375,37 kuna ili 183,07 eura

Posjedujete li zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head koji želite ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Vrhunski numizmatički stručnjaci besplatno će izvršiti procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim krajevima regije. Ukoliko naši stručnjaci utvrde kako je zlatnik numizmatički zanimljiv, možemo organizirati prodaju kovanice putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

U vrijeme kada se zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head pojavio u optjecaju, Amerikanci nisu bili oduševljeni njegovim izgledom. Mnogi su se bojali da će se nečistoća skupljati u udubljenjima, i zbog toga su kovanicu smatrali nehigijenskom. Ni numizmatičari toga doba nisu bili impresionirani njezinim dizajnom: smatrali su je jednom od najružnijih kovanica ikada izdanih u Sjedinjenim Državama.

Posljedica takvoga odnosa prema ovoj kovanici jest da se zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head danas može rijetko naći u potpuno očuvanome stanju. Istovremeno, zlatnik je doživio reevaluaciju, te ga suvremeni numizmatičari smatraju atraktivnim i zanimljivim dijelom američke numizmatičke povijesti.

Proizvodnja ovog zlatnika zaustavljena je 1915. godine zbog izbijanja drugog svjetskog rata, no nastavljena je od 1925. do 1929. godinel.

Opis numizmatika zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head

Lik indijanca okrenutog u lijevi profil nalazi se na aversu (naličju) zlatnika. Indijanac na glavi ima veliku indijansku perjanicu. Polukružno iznad glave ispisana je riječ “LIBERTY” (“sloboda”), a lijevo i desno od indijančeve glave utisnuto je ukupno 13 zvjezdica.  Pri dnu reversa utisnuta je godina proizvodnje. Kovnička oznaka utisnuta je između nominale i orlovih nogu, odnosno, maslinove grane.

Orao koji stoji na maslinovoj grani, okrenut u lijevi profil, nalazi se na reversu (naličju) kovanice zlatnik 2 1/2 dollars Indian Head. Moto “E PLURIBUS UNUM” utisnut je lijevo, a “IN GOD WE TRUST” desno od orla. Polukružno uz gornji rub reversa ispisan je naziv zemlje izdavateljice zlatnika: “UNITED STATES OF AMERICA”. Nominala zlatnika “2 1/2 DOLLARS” naveden je polukružno pri dnu reversa.

Američki skulptor Bela Lyon Pratt dizajnirao je kovanicu. Zlatnik je kovan u dvije kovnice: Philadelphia i Denver.

Promjer zlatnika: 18 milimetara

Obod zlatnika je nazubljen