Zlatnik 10 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 10 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Standard za američke zlatne kovanice koji je trajao gotovo 100 godina uspostavljen je 1838. godine puštanjem u optjecaj numizmatika zlatnik 10 dollars Liberty Head. Riječ je o zlatniku koji se u među Amerikancima kolokvijalno nazivao “Eeagle” (“orao”).

Cijena: 5.227,31 kuna ili 695,81 eura

Prethodno izdanje zlatne kovanice “Eagle”, kovano u razdoblju od 1797. do 1804. imalo je nešto veću masu i promjer, te dakako, drugačiji dizajn aversa i reversa.

Zlatnik 10 dollars Liberty Head dizajnirao je Christian Gobrecht, glavni graver u američkoj kovnici US Mint.

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik 10 dollars Indian Head koji želite ponuditi za otkup, to možete učiniti putem naših stranica. Vrhunski numizmatički stručnjaci s kojima surađujemo mogu obaviti i procjenu numizmatičke vrijednosti vašeg zlatnika. Otkup zlatnika i plaćanje obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim krajevima regije. Ako stručnom procjenom utvrdimo kako je kovanica numizmatički vrijedan primjerak, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 10 dollars Liberty Head

Ova je zlatna kovanica izdana u dva dizajna koji se razlikuju u nekoliko detalja. Prvi dizajn primjenjivao se od 1838. do 1866. godine, dok je drugi dizajn bio aktualan od 1866. do 19o7. godine.

Avers (lice) prvog i drugog dizajna vrlo su slični. U središtu se nalazi lik djevojke koja personificira Slobodu. Djevojčina kosa djelomice je oblikovana u punđu a djelomice joj je raspletena i spušta se niz vrat. U kosi joj se nalazi tijara na kojoj je ispisana riječ “LIBERTY”. Kružno oko djevojčine glave utisnuto je trinaest zvjezdica, a na dnu je navedena godina izdanja. Numerici koji označavaju godinu u prvom su izdanju nešto veći nego u drugom izdanju. Također, u prvome izdanju djevojčina glava zauzima nešto veći prostor u središtu zlatnika nego u drugome.

Na reversu se pojavljuje heraldički motiv s američkog grba: raskriljeni orao sa štitom na grudima, koji u kandžama drži maslinovu grančicu i strelice. Kružno oko orla ispisano je “UNITED STATES OF AMERICA”, a pri dnu je navedena nominala “TEN D.” što znači “deset dolara”. Ovaj je zlatnik bio prva američka zlatna kovanica “Eagle” s utisnutom nominalom.

Noviji dizajn zlatnika sadrži još i vrpcu s ispisanim tekstom “IN GOD WE TRUST” koja se nalazi iznad orlove glave. Kovanica sa starijim dizajnom na reversu nema utisnut poznati moto.

Kovnička oznaka utisnuta u je u donjem dijelu reversa, između orlovih nogu i teksta nominale. Zlatnik 10 dollars Liberty Head kovan je u kovnicama Philadelphia, Carson City, Denver, New Orleans i San Francisco.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 27 milimetara