Zlatnik 20 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 20 dollars Liberty head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Gotovo šezdeset godina – od 1849. do 1907. godine – zlatnik 20 dollars Liberty Head bio je korišten u lokalnoj američkoj, ali i međunarodnoj razmjeni dobara i usluga. Milijuni ovih zlatnih kovanica u drugoj su polovici 19. stoljeća završili diljem svijeta u transakcijskim poslovima Sjedinjenih Država s brojnim prekomorskim zemljama.

Cijena: 10.455,75 kuna ili 1.391,76 eura

Ako posjedujete zlatnik 20 dollars Liberty Head koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Sjedinjenim Državama i drugdje u svijetu otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje vršimo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost.

Ukratko o zlatniku

Zlatnik 20 dollars Liberty Head bio je prvi službeni američki zlatnik s nominalom od 20 dolara. Do tada, zlatnici najveće nominale predviđeni američkim zakonima bili su upola manje težine i nominale. No američki je kongres, a potom i senat, zbog potrebe tržišta početkom 1849. godine donio zakon kojim je od američke državne kovnice US Mint zatraženo da počne proizvodnju većih zlatnika. Probni primjerci proizvedeni su do kraja te godine, a masovna proizvodnja započela je godinu dana kasnije, 1850. godine.

Kovanica je dobila nadimak “dvostruki orao” (“Double Eagle”), budući da se do tada zlatna kovanica s najvećom nominalom kolokvijalno nazivala “orao” (“Eagle”), dok su se zlatnici manjih nominala neslužbeno nazivali “pola orla” (“Half Eagle”) i “četvrtina orla” (“Quarter Eagle”).

Opis numizmatika zlatnik 20 dollars Liberty Head

Lik djevojke koja simbolizira Slobodu okrenute u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 dollars Liberty Head. U kosi ima tijaru na kojoj je ispisana riječ “LIBERTY”. Kružno oko njezine glave postavljeno je 13 zvijezda, a pri dnu je utisnuta godina izdanja.

Orao s američkog državnog grba nalazi se na reversu (naličju) zlatne kovanice. Orao u kandžama drži maslinovu grančicu kao simbol mira i strelice kao simbol obrane. Na orlovim prsima nalazi se štit s američkim barjakom. Na vrpci s lijeve i desne strane ispisan je tekst “E PLURIBUS UNUM”.  Iznad orlove glave eliptično je utisnuto 13 zvjezdica koje predstavljaju trinaest izvornih država Unije. U središtu elipse ispisan je tekst “IN GOD WE TRUST”. Kružno oko središnjeg motiva zlatnika u donjem je dijelu navedena nominala “TWENTY DOLLARS”, a u gornjem dijelu “UNITED STATES OF AMERICA”. Starije verzije kovanice, izdavane do 1876. godine nominalu imaju ispisanu skraćeno “TWENTY D.”.

Autor dizajna zlatnika “Dvostruki Orao” bio je James B. Longacre, američki portretist i glavni engraver američke kovnice US Mint od 1844. do 1869. godine.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 34 milimetara