Zlatnik 5 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države

Zlatnik 5 dollars Liberty Head, Sjedinjene Države, zlatna kovanica

Tri inačice dizajna kovanice zlatnik 5 dollars Liberty Head pojavljivale su se u optjecaju u Sjedinjenim Državama jedna za drugom od 1834. do 1908. godine.

Cijena: 2.613,09 kuna ili 347,83 eura

Prvu inačicu zlatnika 5 dollars Liberty Head oblikovao je William Kneass, glavni graver američke kovnice US Mint, dok je preostale dvije inačice izradio na osnovi Kneassova dizajna Christian Gobrecht koji je preuzeo poziciju glavnoga gravera nakon Kneassove smrti.

Naziv “Half Eagle” (“pola orla”) udomaćio se među Amerikancima za zlatnik 5 dollars Liberty Head, i to zato jer je zlatna kovanica od 10 dolara imala nadimak “Eagle” (“orao”). Do 1834. godine, zlatnik od 5 dolara nije imao samo drugačiji dizajn, nego je imao nešto veću masu i nešto veći promjer. Budući da je vrijednost zlata u prethodnom izdanju bila veća od pet dolara, američki je kongres i senat donio odluku da se zlatnim kovanicama od 5 dolara smanji masa i udio čistoga zlata u masi. Time se vrijednost zlata od koje je kovanica izrađena izjednačila s njezinom nominalnom vrijednošću.

Posjedujete li zlatnik 5 dollars Indian Head koji želite ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Vrhunski numizmatički stručnjaci mogu i izvršiti procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim krajevima regije.

Opis numizmatika zlatnik 5 dollars Liberty Head

Djevojka koja predstavlja Slobodu središnji je motiv aversa (lica) numizmatika zlatnik 5 dollars Liberty Head. Na najstarijoj inačici ovog zlatnika, koja se proizvodila od 1834. o 1838. godine i koju je oblikovao William Kneass, djevojka ima kovrčavu raspuštenu kosu, dok je na novijim inačicama dizajniranim od strane Christiana Gobrechta dio djevojčine kose zavezan u punđu. U djevojčinoj kosi nalazi se tijara na kojoj je ispisana riječ “LIBERTY”. Pri dnu aversa, ispod biste, navedena je godina izdanja, a kružno uz rub kovanice utisnuto je 13 zvjezdica.

Orao raskriljenih krila sa štitom na grudima nalazi se na reversu (naličju) numizmatika. Heraldički je to motiv s američkog grba. Orao u kandžama drži maslinovu grančicu i strelice – simbole mira i obrane. Na najstarijoj inačici ove zlatne kovanice pri dnu reversa ispisana je nominala numerički “5 D.” što znači “5 dolara”. Kasnije inačice vrijednost imaju ispisane slovima “FIVE D.”

Tekst “UNITED STATES OF AMERICA” ispisan je kružno oko središnjeg motiva reversa.

Noviji dizajn zlatnika sadrži još i tekst “IN GOD WE TRUST” ispisan iznad orlove glave.

Novije verzije numizmatika zlatnik 10 dollars Liberty Head kovan je u kovnicama Philadelphia, Carson City, Denver, New Orleans i San Francisco, a najstarija verzija kovana je u kovnicama Philadelphia, Charlotte i Dahlonega.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 21,6 milimetara