Zlatni dukat Louis Bonaparte Holland

Zlatni dukat Louis Bonaparte, Nizozemska

Nepune dvije godine nakon što je Francuz iz obitelji Napoleona zasjeo na nizozemski tron, zlatni dukat Louis Bonaparte pušten je u optjecaj.

Cijena: 1.155,86 kuna ili 153,24 eura

Posjedujete li ovaj zlatnik ili pak zlatnik iz bilo koje druge zemlje Europe i svijeta? Ako ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske optjecajne i prigodne zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica procijenjena kao primjerak s bitno većom vrijednošću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Louis Bonaparte bio je brat Napoleona I, prvoga francuskog imperatora, koji ga je i postavio za nizozemskoga kralja. Nizozemska je u to vrijeme bila snažno politički ovisna o Francuskoj, tako da se odluka Napoleona I o uspostavljanju nizozemskoga kraljevstva s Francuzom na tronu nije smatrala neobičnom.

Novi je nizozemski vladar, unatoč tome što je svu svoju moć mogao zahvaliti samo Parizu, nastojao vladati zemljom u interesu Nizozemaca. Napor da nauči nizozemski jezik, među narodom je prihvaćen sa simpatijama. Tijekom svoje vladavine, novi je vladar promijenio ime u skladu s duhom jezika. Umjesto francuske inačice Louis, upotrebljavao je nizozemsku inačicu Lodewijk. Zbog toga se i na obversu kovanice zlatni dukat Louis Bonaparte nalazi ispisana kratica “Lodew”.

Vladavina Louisa Bonapartea nad Nizozemskom trajala je četiri godine. Louisova neovisna politika nije se svidjela Napoleonu, te je 1810. godine vojno okupirao zemlju, a od svoga brata zatražio da abdicira.

Opis kovanice zlatni dukat Louis Bonaparte

Postoje dva izdanja dukata s likom kralja Lodewijka. Prvo izdanje u optjecaj je pušteno 1808. godine i zajedno s izdanjem iz 1809. godine ukupno je imalo nakladu od 282 tisuće primjeraka. Na obversu se nalazio lik kralja Lodewijka, odnosno, Louisa Bonapartea, okrenutog ulijevo. Oko vladarove glave ispisan je tekst “Lodew. Nap. Kon. Van Holl.”. Na reversu je utisnut cijela figura viteza u oklopu s mačem i strelicama u rukama. Godina izdanja ispisana je lijevo i desno od vitezovih nogu, a kružno oko viteza stoji natpis “Eendragt Maakt Magt.”

Izdanje koje je kovano 1809. i 1810. godine obvers ima identičan izdanju iz prethodne dvije godine. Revers je drugačiji, jer sadržava kraljevski grb s krunom i tekstom ispisanim uz rub kovanice: “Koningrijk Holland”. Na dnu je navedena godina izdanja. Tijekom dvije zadnje godine vladavine Louisa Bonapartea proizvedeno je 2 milijuna i 370 tisuća ovih kovanica.