Zlatnik Sovereign Georgivs V, Kanada

Zlatnik Sovereign Georgivs V, Kanada, zlatna kovanica

Zlatnik Sovereign Georgivs V kovan je u razdoblju vladavine britanskoga kralja Georgea V istovremeno u Kanadi, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Australiji. Bilo je to na vrhuncu moći britanskog imperija, zbog čega su kovanice s likom imperatora Ujedinjenog Kraljevstva bile tražene diljem svijeta.

Cijena: 2.583,48 kuna ili 342,52 eura

Posjedujete zlatnik Sovereign Georgivs i želite ga ponuditi za otkup? Ili pak želite obaviti procjenu njegove numizmatičke vrijednosti? Svakako nas kontaktirajte. Putem internetskih stranica Zlatnici svoju kovanicu možete prodati po najpovoljnijoj cijeni na regionalnom tržištu. U slučaju ako kovanica ima dodatnu numizmatičku vrijednost, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o kovanici

Za razliku od većine europskih kraljevstava, koje su iz prvog svjetskog rata izišle oslabljene ili čak uništene, Britanski se imperij proširio na najveća svjetska prostranstva u povijesti. Vrijeme vladavine Georgea V bilo je ujedno i vrijeme polaganoga zalaska Velike Britanije kao svjetske velesile. Irski republikanski pokret, te indijski pokret za neovisnost počeli su načinjati monolitnost i moć imperija.

Kralj George V nije bio osobito sretan sudjelovati u političkim i državničkim aktivnostima. Više je volio boraviti u svome domu, baviti se hobijima i živjeti povučeno od svijeta. Ipak, mnogi mu suvremenici priznaju da je Britanski imperij razumio bolje nego mnogi njegovi ministri.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs V, Kanada

Lik britanskoga imperatora okrenutog u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik Sovereign izrađenog u Kanadi. Tekst “GEORGIVS V D G BRITT OMN REX F D IND IMP” ispisan je oko vladareve glave. Dizajn aversa izradio je australski skulptor Bertram Mackennal.

Lik Svetog Jurja (St. George) na propetome konju prikazanog u borbi sa zmajem nalazi se na reversu (naličju) kovanice. Kršćanski je to motiv koji se nalazi na većini zlatnika iz serije “Sovereign” u 19. i 20. stoljeću. Ispod motiva Svetog Jurja utisnuta je godina izdanja te kovnička oznaka. Benedeto Pistrucci autor je motiva na reversu.

Zlatnik Sovereign Georgivs V u Kanadi se proizvodio od 1911. do 1919. godine. Najveća naklada od 256 tisuća primjeraka bila je ostvarena prve godine izdanja. Naklada veća od 100 tisuća primjeraka dostignuta je još samo 1918. i 1919. godine. Najrjeđe i najcjenjenije izdanje je ono iz 1916. godine.