Zlatnik Sovereign Georgivs V, Velika Britanija

Zlatnik Sovereign Georgivs V, numizmatika, zlatna kovanica

Monarh koji je britansko prijestolje preuzeo 1910. godine, te je Ujedinjeno Kraljevstvo vodio kroz prvi svjetski rat i još gotovo dva desetljeća kasnije, nalazi se na kovanici zlatnik Sovereign Georgivs V.

Cijena: 2.513,46 kuna ili 333,23 eura

Za razliku od većine drugih europskih vladara, za čije je zemlje svjetski rat u većoj ili manjoj mjeri predstavljao gubitak ugleda ili kolonija, za Veliku Britaniju i njezinog će imperatora rat donijeti vrhunac moći i teritorijalne širine. No, za vrijeme vladavine Georga V, Velika će Britanija početi gubiti globalni utjecaj, a taj će se proces nastaviti i u desetljećima nakon kraljeve smrti.

Posjedujete li zlatnik Sovereign Georgivs V? Želite li ga ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti? Svakako nas kontaktirajte. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao zlatnik znatnije numizmatičke vrijednosti, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

 Opis kovanice zlatnik Sovereign Georgivs V

Tekst “Georgivs V D. G. Britt: Omn: Rex F. D. Ind: Imp:” nalazi se na aversu (licu) kovanice postavljen polukružno oko glave kralja Georgea V okrenute u lijevi profil. Kralj na glavi nema nikakvih vladarskih obilježja, a na kraljevskom se portretu ističu dugački, gusti brkovi.

Na reversu numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs V utisnut je uobičajen kršćanski motiv koji se može naći na većini zlatnika iz serije “Sovereign” od početka 19. stoljeća naovamo – lik Svetog Jurja koji ubija zmaja. Riječ je o medaljarskome djelu Benedetta Pistruccija, jednog od najuglednijih svjetskih gravera toga doba, koji je u prvoj polovici 19. stoljeća bio glavni medaljar u londonskoj Kraljevskoj kovnici.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs V pušteno je u optjecaj 1911. godine u impresivnoj nakladi od 30 milijuna i 44 tisuće primjeraka. Iste je godine izdano i dokazno ili “proof” izdanje u nakladi od nešto manje od 4000 primjeraka. U idućih će se 14 godina zlatnik Sovereign Georgivs V proizvesti u više od 100 milijuna komada, i to ne samo u Velikoj Britaniji. Izdanje identičnoga izgleda proizvodit će se i u kovnicama u Južnoj Africi, Kanadi i Australiji.

Zadnje britansko izdanje kovanice zlatnik Sovereign Georgivs V u optjecaj je pušteno 1925. godine, u nakladi od 4 milijuna i 406 tisuća komada.