Zlatnik Sovereign Edwardvs VII, Kanada

Zlatnik Sovereign Edwardvs VII, Kanada, zlatna kovanica

Britanski monarh,, kralj Edward VII, koji je ujedno bio i vladar Kanade, nalazi se na kovanici zlatnik Sovereign Edwardvs VII. Zlatna kovanica s likom vladara Ujedinjenog Kraljevstva koji je prijestolje preuzeo 1901. godine nakon smrti kraljice Victorije, kovana je ne samo u Kanadi, nego i u Velikoj Britaniji i Australiji.

Cijena: 2.414,90 kuna ili 320,88 eura

Ako u svojem vlasništvu posjedujete zlatnik Sovereign Edwardvs koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o zlatniku

Kanadski su se zlatnici kovali u Kanadskoj kraljevskoj kovnici (Royal Canadian Mint), utemeljenoj iste godine u kojoj je Edward VII preuzeo britansko prijestolje. Za vrijeme Edwardove vladavine, Kanada je doživjela snažan rast broja emigranata, te se počela emancipirati od Velike Britanije u međunarodnim diplomatskim odnosima. Tijekom zadnje godine vladavine Edwarda VII, kanadski je parlament usvojio zakon po kojem je utemeljena Kanadska kraljevska mornarica.

Premda kao kralj nikada nije posjetio Kanadu, Edward je to učinio 1860. godine u vrijeme dok je bio prijestolonasljednik. Njegov dvomjesečni obilazak obuhvatio je kanadska područja Newfoundland, Nova Scotia, Prince Edward Island, te Gornju i Donju Kanadu.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Edwardvs VII, Kanada

Na aversu (licu) ovoga zlatnika nalazi se lik kralja Edwarda VII okrenutog u desni profil. Oko vladareve glave kružno je naveden tekst “EDWARDVS VII D G BRITT OMN REX F D IND IMP”.

Revers (naličje) numizmatika zlatnik Sovereign Edwardvs VII sadrži lik mučenika i sveca Svetog Jurja (St. George) koji ubija zmaja. Sveti Juraj nalazi se na konju i ima isukan mač, uperen u zmaja. Motiv je oblikovao Benedetto Pistrucci, legendarni britanski kraljevski medaljar podrijetlom iz Italije. Na dnu reversa utisnuta je godina izdanja, a desno su sitnim slovima ispisani inicijali autora reljefa “B.P.”. U podnožju lika Svetog Jurja, između zmaja i godine izdanja, utisnuta je kovnička oznaka “C” sitnim slovom.

Kanadski zlatnik Sovereign Edwardvs VII kovao se tri godine. Prvo izdanje iz 1908. godine proizvedeno je u svega šestotinjak primjeraka, zbog čega je ta kovanica danas prilično tražena u numizmatičkim krugovima. Drugo izdanje iz 1909. godine izdano je u 16 tisuća primjeraka, dok je godinu dana kasnije proizvedeno 28 tisuća.