Zlatnik Sovereign Georgivs V, Australija

Zlatnik sovereign Georgivs V, Australija

Australski zlatnik sovereign Georgivs V, na čijem se aversu nalazi lik britanskoga monarha Georgea V, identičan je zlatnoj kovanici koja se u isto vrijeme proizvodila u Velikoj Britaniji, te u Južnoafričkoj Republici.

Cijena: 2.513,46 kuna ili 333,23 eura

Posjedujete li prigodni zlatnik Sovereign i želite ga ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo obaviti i u drugim krajevima regije. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu numizmatičku vrijednost, možemo dogovoriti njezinu prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Australija je u drugoj polovici 18. stoljeća uspostavljena kao britanska kažnjenička kolonija. Do kraja drugog svjetskog rata 90 posto useljenika u Australiju bili su Britanci. Stoga ne čudi da su se i australske kovanice proizvodile po uzoru na britanske.

George V posjetio je Australiju 1881. godine kao mladić, te je jedan od prvih članova britanske kraljevske kuće koji je posjetio australski kontinent. Dvadeset godina kasnije, neposredno nakon što je njegov otac Edward VII preuzeo britanski tron, prijestolonasljednik George ponovno je posjetio Australiju kako bi predsjedavao svečanosti otvorenja prvog australskog parlamenta u Melbourneu.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs V

Avers (lice) numizmatika zlatnik Sovereign Georgivs V sadrži lik britanskoga monarha koji je na tronu Ujedinjenog Kraljevstva bio od 1910. do 1936. godine. Kružno oko vladareve biste ispisan je tekst “GEORGIVS V D. G. BRITT OMN REX F D IND IMP”.

Uobičajen kršćanski motiv koji se nalazi na većini zlatnika Sovereign od početka 19. stoljeća jest lik sveca i mučenika Svetog Jurja (St. George). Motiv na reversu (naličju) prikazuje konjanika s mačem u ruci kako ubija zmaja. Autor dizajna Benedetto Pistrucci jedan je od nauglednijih gravera svoga doba. On je bio glavni medaljar u Kraljevskoj kovnici u Londonu tijekom prve polovice 19. stoljeća.

Kovnička oznaka “M”, “P” ili “S” nalazi se u podnožju reversa, odmah iznad godine izdanja.

Australsko izdanje kovanice zlatnik Sovereign Georgivs V prvi put je iskovano 1911. godine, a u produkciji je bilo u kovnicama u Melbourneu, Sydneyu i Perthu. Tijekom idućih dvaeset godina, u Australiji je izdano ukupno dvadesetak izdanja u višemilijunskim nakladama. Kovanica s likom britanskog suverana u tom je razdoblju postala jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih zlatnih numizmatika na svijetu.