Zlatnik 5 dollars Georgivs V, Kanada

Zlatnik 5 dollars Georgivs V, Kanada, zlatna kovanica

U prvih nekoliko godina vladavine novoga britanskoga kralja Georgea V – koji je ujedno i kanadski suveren – u Kanadi je pušten u optjecaj zlatnik 5 dollars Georgivs V. Riječ je o zlatnoj kovanici s najnižom nominalom s likom kralja Georgea V koja je ikada bila korištena u Kanadi.

Cijena: 2.583,48 kuna ili 342,52 eura

Ako u svojem vlasništvu imate zlatnik 5 dollars Georgivs koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, svakako nas kontaktirajte. Vašu kovanicu možete prodati putem naših internetskih stranica po najpovoljnijoj cijeni. Bude li vaša kovanica procijenjena na znatniju numizmatičku vrijednost, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Opis numizmatika zlatnik 5 dollars Georgivs V

Tijekom svoje vladavine, kralj George V nikada nije posjetio Kanadu, ali ju je posjetio u mladim danima kao prijestolonasljednik. Zajedno sa suprugom Mary, vojvotkinjom od Cornwalla i Yorka, prince George doputovao je u tu sjevernoameričku zemlju 1901. godine, neposredno nakon što je njegov otac Edward VII preuzeo britanski tron. Nakon toga prijestolonasljednik George posjetio je Kanadu samo još jednom, 1908. godine.

Avers (lice) zlatnika sadrži lik kralja Georgea V okrenutog u lijevi profil s krunom na glavi, te odjevenog u vladarsku odoru. Kružno oko vladareve glave ispisan je tekst “GEORGIVS V DEI GRA REX ET IND IMP”.

Kanadski grb koji je u upotrebi bio do početka 20. stoljeća nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 5 dollars Georgivs V. Grb se sastojao od devet zasebnih polja u kojima su se nalazili heraldički motivi kanadskih provincija.  Budući da je smatran presloženim simbolom kanadske državnosti, britanski ga monarh nikada nije službeno odobrio.

Polukružno iznad grba ispisan je naziv zemlje “CANADA”, dok je ispod utisnuta godina izdanja i nominala “FIVE DOLLARS”.

Zlatnik 5 dollars Georgivs V kovan je u razdoblju od 1912. do 1914. godine. Najveću nakladu zlatnik je imao u prvoj godini izdanja, kada je proizvedeno nešto više od 165 tisuća komada. Godinu dana kasnije, iskovano je malo manje od 100 tisuća primjeraka, a tijekom zadnje godine kovanja proizvedena je 31 tisuća.