Zlatnik 100 zloty Kanonizacja Jana Pawla II, Poljska

Zlatnik 100 zloty Kanonizacja Jana Pawla II, Poljska

Poljska se također pridružila skupini zemalja koje su u povodu proglašenja pape Ivana Pavla II svecem Katoličke crkve izdale prigodnu kovanicu od plemenitih kovina. Poljski zlatnik 100 zloty Kanonizacja Jana Pawla II izdan je potkraj travna ove godine, a prigodne su zlatnike izdale i Kanada i Tanzanija, o čemu smo već ranije pisali.

Cijena: 2.307,77 kuna ili 303,38 eura

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika. Ukoliko utvrdimo da se radi o numizmatički vrijednome izdanju, zlatnik je moguće ponuditi na prodaju putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Ukratko o zlatniku

Budući da Poljska središnja banka ima zamjetnu tradiciju izdavanja prigodnih kovanica od plemenitih kovina, ne treba čuditi da je u kalendar izdanja uvrštena i prigoda kanonizacije Ivana Pavla II, budući da se radi o prvome papi u povijesti Katoličke crkve koji je rođen u Poljskoj, i jedan od svega nekoliko koji nisu bili Talijani. Pontifikat pape Ivana Pavla II bio je jedan od najdužih u suvremenoj povijesti, a trajao je 26 godina i pet mjeseci. Nadmašio ga je samo papa Pio IX čiji je pontifikat započeo 1846. godine i trajao je više od tri desetljeća.

Papa Ivan Pavao II za svoga je života iznimno mnogo putovao posjetivši ukupno ukupno 129 država. Sloveniju je posjetio dva puta, baš kao i Bosnu i Hercegovinu, dok je Hrvatsku pohodio tri puta.

Opis numizmatika zlatnik 100 zloty Kanonizacja Jana Pawla II

Poljski državni grb s okrunjenim orlom raširenih krila nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 100 zloty Kanonizacja Jana Pawla II. Ispod orla utisnuta je nominala zlatnika “100 ZL”. Grb je okružen prigodnim ornamentom koji se pojavljuje i na reversu zlatnika. Uz rub kovanice dolje lijevo polukružno je ispisano ime države izdavateljice zlatnika “RZECZPOSPOLITA POLSKA” (“Republika Poljska”), te godina izdanja 2014.

Revers (naličje) zlatnika sadrži lik pape Ivana Pavla II u desnom poluprofilu, odjevenog u jednostavnu papinsku odjeću. Kružno iznad papine glave ispisan je tekst “KANONIZACJA JANA PAWLA II”, te nadnevak “27.IV.2014.” koji predstavlja službeni datum proglašenja Ivana Pavla II svecem.

Osim u zlatu, Narodna banka Poljske s istim je motivom kao dio serije izdala i dvije kovanice u srebru (nominale 10 i 500 zlota), te jednu kovanicu od neplemenitih kovina nominale 2 zlota.

Promjer zlatnika: 21 milimetar

Naklada zlatnika: do 5000 komada

Datum izdavanja: 15.4.2014.