Zlatnik 25 dollars John Paul II, Kanada

Zlatnik 25 dollars John Paul II, Ivan Pavao II, Kanada
U povodu proglašenja jednog od najpopularnijih katoličkih poglavara u povijesti svecem, kanadska je kovnica Royal Canadian Mint izdala prigodni zlatnik 25 dollars John Paul II s likom pape Ivana Pavla II. Riječ je o komemorativnom izdanju u ograničenoj nakladi, izrađenoj u dokaznoj (proof) tehnici polirane ploče. (Foto: Royal Canadian Mint)

Cijena: 1.737,09 kuna ili 234,05 eura

Sveti Ivan Pavao II beatificiran je 27. ožujka 2014. godine nakon devetogodišnjeg procesa koji je započet ubrzo nakon njegove smrti. Poglavar Katoličke crkve postao je u listopadu 1978. godine, a smatra se duhovnim aktivistom koji je ostvario planetarni utjecaj. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država, cijelo se vrijeme zalažući za mir i međureligijski dijalog. Po nacionalnosti Poljak, bio je prvi papa koji nije bio Talijan nakon više stoljeća.

Ukoliko posjedujete ovaj ili bilo koji drugi zlatnik kovan u Kanadi, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu, no otkup je moguć i u drugim krajevima regije uz poseban dogovor. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ako se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Opis numizmatika zlatnik 25 dollars John Paul II

Revers (naličje) kovanice sadrži lik pape Ivana Pavla II s uzdignutim rukama u kojima drži pričesnu hostiju. Prizor na zlatnoj kovanici izgraviran je na temelju fotografije snimljene tijekom papina posjeta Kanadi 1984. godine, odnosno, tijekom euharistije koju je tada posluživao.

Lijevo od papina lika utisnut je njegov potpis, a polukružno iznad središnjeg motiva ispisano je papino ime na engleskom i francuskom jeziku “JOHN PAUL II”, odnosno, “JEAN PAUL II”, te u nastavku naziv države izdavateljice zlatnika “CANADA”.

Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 25 dollars John Paul II nalazi se uobičajeni motiv svih kanadskih zlatnika – lik britanskoga monarha, kraljice Elizabeth II. Kružno oko njezine glave ispisan je tekst “ELIZABETH II 25 DOLLARS D. G. REGINA”, koji između ostalog sadrži i ispisanu nominalu kovanice (20 kanadskih dolara). Pri dnu aversa navedena je godina izdanja 2014.

Osim u zlatu, kovnica Royal Canadian Mint izdala je kovanicu s identičnim motivom i u srebru. Srebrnjak ima nominalu 10 kanadskih dolara, a teži 23,17 grama.

U nastavku su navedeni podaci o kovanici zlatnik 25 dollars John Paul II:

Obod zlatnika: nazubljen

Promjer zlatnika: 20 milimetara

Naklada zlatnika: 1500 primjeraka

Ukupna masa u gramima: 7.8

Udio mase zlata: 0.9999

Masa čistog zlata u uncama: 0.2507